Back to top medicaltime.bg

Проф. Нася Хаджиева: "И КОВИД 19, И РАК СЕ ПРЕДИЗВИКВАТ ОТ ВИРУСИ И ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВАТ КАТО ВИРУСНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ"

Човечеството тъне в боклук, трябва да почисти своите Авгиеви обори!Ваксинираните с БЦЖ боледуват по-леко от Ковид 19 и много колективи от Австралия, Америка и Европа започват проучвания за възможностите на тази ваксина да ни предпазва от този вирус, казва вирусологът проф. Нася Хаджиева. 
Освен че е завеждащ лабораторията по Микробиология и Вирусология в МБАЛ “Царица Иоанна” – София, тя е дъщеря на проф. Спартак Хаджиев. Повече от 50 г. той изследва взаимодействието на туберкулозните бактерии (Mycobacterium tuberculosis) с раковите клетки при хора със злокачествени заболявания. Разработеният от него имуностимулатор КАТРАПС, признат на международно ниво, успешно поддържа имунитета на онкоболните.
В последните 20 години върху проекта на проф. Хаджиев активно работят дъщеря му проф. Нася Хаджиева и неговият внук - доц. Михаил Петров. Те продължават работа върху имуномодулиращата и антитуморна активност на противотуберкулозната ваксина БЦЖ. 

 

Професор Хаджиева, учени от четири държави се завръщат към една вековна ваксина известна като БЦЖ с мисълта, че тя може да събуди имунната система на човек за борба с вируса COVID 19. Разкажете ни на какъв принцип работи тази ваксина?

 

Нека най-напред отдадем заслужена почит на двамата френски учени - Калмет и Герен, които с неуморен труд и нечовешка вяра цели 13 години култивират и очакват туберкулозните бактерии да загубят своята патогенност и така да създадат ваксината БЦЖ. Още от началото на нейното създаване тази ваксина се използва в медицината и като неспецифичен имуностимулатор в т.нар. пълен аджувант на Фройнд, с който дълги години се допълват някои непълни антигени (хаптени), за да се получи имунен отговор срещу тях. Така че имуностимулиращата роля на БЦЖ ваксината е отдавна известен факт. През този един век от нейното създаване тя вечно е във фокуса на науката, когато се търси имунен отговор. Затова и никак не е чудно, че в този момент на пандемия учените отново се обръщат към тази едновековна ваксина за помощ. И с право. Тя (БЦЖ) винаги е избор в такива моменти. Разбира се, не да се прави имунизация срещу туберкулоза, а да се използва нейната имуностимулираща роля при защитата от вируса.

 

Известни са проучванията на Вашия баща – проф. Спартак Хаджиев, върху ваксината БЦЖ и намирането на връзка с лечението на рака.

Вирусите не работят ли на този принцип, сама казвате, че те са завоеватели?

 

Още в 50-те години на миналия век се установява, че боледуващите от ТБК боледуват след години по-често от рак и тъй като БЦЖ ваксината предпазва от ТБК, то логично е допуснато, че трябва да предпазва и от рак? Тази хипотеза се подкрепя от множество разработки в различни страни, при които се доказва че БЦЖ ваксината предпазва от развитието на ракови заболявания и тяхното метастазиране и сега при някои локализации на рак БЦЖ ваксината е „златен стандарт“ за лечение. Освен това много пъти съм споделяла, че за над 40% от раковите заболявания е доказано, че се предизвикват от вируси и бактерии, а за останалите съм сигурна, че скоро ще се намерят доказателства т.е. и КОВИД19, и рак се предизвикват от вируси и трябва да се лекуват като вирусни заболявания. И вирусите, и ракът са „завоеватели“, които заставят клетките ни да стават производители на нови вируси и ракови клетки, вместо нормалните си функции. Разбира се, това са много сложни процеси и не бива да се смесват безразборно - т.е. не всички, а само определени вируси могат да предизвикват рак, другите предизвикват различни грипоподобни заболявания, чревни инфекции, хепатит и др.

 

Какви са вашите наблюдения при пациенти, лекувани с Катрапс при сезонните грипни епидемии - те боледуват ли по-често или не? Все пак те са онкоболни и имунната им система в малка или голяма степен не е като при здрав човек?

 

Най-напред трябва да изясним разликите между БЦЖ и КАТРАПС. БЦЖ ваксината е създадена и създава имунитет срещу туберкулоза, а стимулирането на имунитета е „ страничен ефект“, докато КАТРАПС е разработен като имуностимулатор, без да има отношение към туберкулозната инфекция. Така че двата препарата не са взаимозаменяеми!

КАТРАПС се прилага на онкологично болни след приключване на другите терапии като средство, поддържащо имунната система на болните по-напрегната и затова в готовност да се „бори“ с раковите клетки, разпознавайки ги като „чужди“ за организма.

 

Да разбираме ли, че чрез имунотерапия с Катрапс ние можем да съживим имунната система?

 

Когато имунната система е стимулирана, тя реагира мощно на всякакви атаки от вируси, бактерии и други „чужди“ антигени и затова нашите болни, независимо от онкологичните си заболявания, не боледуват или прекарват вирусните инфекции много леко, без усложнения.

 

- Възможно ли е препаратът Катрапс да се използва като профилактика в близко бъдеще?

 

Да. Това е наша отдавнащна мечта. Да направим една контролна група от здрави хора, доброволци, които да третираме с КАТРАПС и да проследим тяхното здравословно състояние в продължение на години и да направим съответните изводи за заболеваемостта от рак и други болести като диабет тип 2, Алцхаймер, МС и др. Сигурно е, че няма да им навредим, което е и основен принцип в медицината, а какви резултати ще получим - би било интересно за цялата медицинска и немедицинска общественост. Сега излязоха публикации, че ваксинираните с БЦЖ боледуват по-леко от Ковид19 и много колективи от Австралия, Америка и Европа започват проучвания за възможностите на тази ваксина да ни предпазва от Ковид 19, като част от борбата на човечеството с възможните нови пандемии от тези и други опасни вируси. А ние имаме предимството, че КАТРАПС се прилага в България повече от 50 години и този наш опит е безценен.

 

Според много световни, а и наши вирусолози, мерките, предприети в световен мащаб, са преувеличени. Какво е Вашето мнение?

 

Смятам, че светът, в който живеем, се оказа много неподготвен за такава мащабна инфекция и това се дължи в голяма степен на подмяната на ценностите в наши дни. Банкери, футболисти, други спортисти, компютърни специалисти, търговци и олигарси получават невъобразими пари, а лекарите и всички медицински работници са на опашката на доходите... Това е недопустимо. Както обичам да казвам -лекарите са парадоксални хора, които с цената на собственото си здраве се грижат за здравето на другите хора. Нали? Това е най-малко налудно, утопично, против всякакви инстинкти за самосъхранение. И все по-малко млади хора завършват медицина и все повече завършили медици заминават на гурбет по чужбина. Как тогава да сме готови за вирусни и други пандемии? И как да знаем какви са най-добрите мерки за хората в такава ситуация? Учим се в движение и накрая ще броим пилците и поуките! Дано оживеем и се поучим от този опит! Въпреки, че аз мисля, че досега човечеството на нищо не се е научило от предишните си кризи.

 

Създадената паника може ли да доведе до други здравословни проблеми? Включително да понижи нашия имунитет?

 

Вече доста колеги припомниха, че стресът е честа причина за някои заболявания - включително и за рак. Много от онкологично болните знаят точната причина (стрес), която е отключила заболяването им. Дали е катастрофа, загуба на близък, силна тревожност и други изпитания - със сигурност правят хората по-податливи на болести от всякакъв вид, но най-често диабет и рак. Паниката и стресът не са добър съветник за хората и е добре да бъдат избягвани, но как - не знам.

 

Каква превенция ще препоръчате на хората?

Превенцията е свързана с доброто хранене, добрата хигиена и добрите мисли. За съжаление у нас храната не се контролира достатъчно и ние не знаем точно какво ядем и пием. Какво дишаме? А хигиената също не е от най-добрите ни навици. Вижте ни къщите, улиците, дворовете.

И това не е само у нас. Има събрана мръсотия и купища боклук в целия свят. Смятам отдавна, че цялото човечество трябва да „хване парцала“ и дълго да чисти собствените си „Авгиеви обори“ т.е. заобикалящия ни свят. А за добрите мисли всеки човек трябва да се погрижи, като най-лесното е да направи нещо добро за другите и малко да намали високомерието си. Веднага ще се почувства по-щастлив. И по-здрав!

 

Според вирусолозите този вирус ще отмине, като премине през 70 % от населението - за да се създаде имунитет. Трябва ли да се крием от него, както сега ни съветват политиците, и това няма ли да го направи още по-устойчив?

 

Обичайните епидемии от грип обикновено спират след като 70-80% от населението придобие имунитет срещу вируса и на тази база, опрени на предишен опит, казваме това и за тази инфекция, пандемия. И няма причини да не е така. Ето това е един ежегоден опит, на който можем да се опрем! А вирусите мутират, но този корона вирус засега има само две мутации и дано така си останат по-дълго.

 

- Всички вируси ли работят на един и същи принцип и как трябва да реагираме, когато ни сполети подобна епидемия?

 

Да. Всички вируси са толкова просто устроени, че няма на какво да им въздействаме, за да ги убием. Силата на простотата или силата на съвършенството. Още не е ясно кое? По-вероятно според мен е второто, защото то е толкова съвършено, че е безсмъртно. А вирусите са безсмъртни, защото могат да преживеят като кристали дълго време, ако няма подходящ хазяин (човек или животно) и да се „събудят“, когато той (гостоприемникът) се появи. А как да реагираме ние, най-сложно устроените живи същества на планетата, мисля че с разбиране и опознаване. Да съберем главичките си в една обща мисъл, да обменим знанията си и да ценим всяка научна идея за справяне с предизвикателствата на природата и вселената. И на вирусите разбира се!

 

 

 

Ежедневно в цял свят умират много повече хора от рак, но това не е проблем за правителствата по света. Защо според вас?

 

Не мисля така. Големи колективи и умове работят по въпросите на онкологията, защото това е съвременната чума. Можем да говорим даже за пандемия от онкозаболявания в световен мащаб. Има все по-големи открития в онкологията и повечето от тях са свързани с лечението на някои видове тумори, които до скоро се смятаха за фатални. Това е сериозна стъпка напред и трябва да я оценим по достойнство. Липсва ни все още точното познание за механизмите на израждане на клетките в ракови и някои най-древни механизми на защита, които действат дълги години и изведнъж престават и туморите се появяват. Защо един организъм 60-70 години не боледува от рак и изведнъж ракът се появява? Какво се е объркало? Какво се е случило със защитните ни механизми? Това са фундаментални въпроси, които човечеството трябва да решава единно и бързо, в обединение и заедност. Важна е основната идея, начинът по който се случва, а подробностите после ще се донаместят. Ще поживеем и ще видим!

 

Има ли мапипулация в тази истерия?

  

Аз много обичам загадки и мистерии и с удоволствие чета всички теории на конспирацията, но нека премине пандемията и светът се успокои с по-малко жертви и лишения. И тогава ще можем да погледнем и проучим дълбоко фактите около тази пандемия. Манипулации е имало винаги и пак ще ги има, докато има загадки. Ако човекът разгадае загадките приготвени ни от вирусите, няма да има пандемии и конспиративни теории. Така че - аз съм привърженик на познанието, науката и образоваността, които ще ни избавят от манипулациите. Според Фройд хистерията е състояние на ритуално манипулиране на околните с цел избягване отговорност, а иначе човекът обича истериите и истериците, защото те са вид театър, а театърът придава „цвят“ на ежедневието ни.

Едно интервю на Патриция Кирилова

Източник: https://patriciakirilova.blogspot.com/