Back to top medicaltime.bg

Галя от Илина Фешън: Пълната жена не е проблем, проблем е празната

Не оставих МС да ме контролира!Запознахме се като на шега. Търсех в нета красива дреха за повод и буквално бях грабната от цветята върху дрехите на Галя. Първо една туника с разкошни сини цветя, после и 

смела арт рокля, която е в класическото черно-бяло. Когато се чухме и разбрах, че шие по размери на клиента, ме спечели съвсем. В живота ми има много Гали, до една цветни, интелигентни и уникални. Днес ще Ви запозная с още една от тях – цветна, успяваща и борбена.

Галя има щастливо семейство, деца, един от основателите на макси модата в България е. От 10 години е с диагнозата „множествена склероза”. Питам дали мога да го напиша в контекста на 30 май – Световния ден за борба с множествената склероза. Не за друго, а за да разкажем за добрия пример на хора, които успяват въпреки всичко, както прави Галя, която съгражда малката си модна империя за макси дами с изискан вкус. Защото вместо да кръщава разни дни с гръмки наименования като „Световен ден за борба с”, обществото ни трябва да информира и даде адекватен социален отговор на значимите заболявания днес.

  

Как започна всичко, как стартирахте Илина фешън?

Здравейте! Казвам се Галина Ганчева и от малка много ми харесваше да си правя дрехи и да се обличам нестандартно. В последствие завърших такова училище и дълго време работих в тази сфера, първо като шивачка, после станах дизайнер във фирма за производство на трикотаж. След раждането на дъщеря ми напълнях много и открих, че ми е трудно да си намирам дрехи, които и да ми харесват и да ми стават. Така дойде идеята.

 

Събрах смелост и си казах, защо да правя за хората нещо, което мога да правя за себе си! Тока през 2009г. с почти никакви средства създадох фирма “Илина Фешън“ ЕООД, която кръстих на дъщеря си.

 

Макси българката от какво има нужда, за да се чувства красива, елегантна и секси?

Всяка жена има нужда да се чувства красива. Макси е някакъв етикет, който за мен е малко неприемлив, но се е наложил като описание за дрехите в нормални размери.

Чувството да се погледнеш в огледалото и да се усмихнеш на това, което виждаш е уникално! Идеята, че мога да допринеса за такава усмивка ме вдъхновява!

 

С какви материали работите?

Предпочитам работата с естествени материи, но се случва да използвам и изкуствени, особено когато някой десен ме грабне.


 Кои са тенденциите на лято 2021? Кои са модерните цветове?

 За мен тенденциите и модерните цветове не са от особено значение, защото са преходни и днес може цикламата да е много модерна, но рядко ще видите жена с пищни форми да се облече цялата в циклама. Предпочитам да се доверявам на вътрешното си усещане за красиво и да се водя по него.

 

Кое е уникалното на Вашите дрехи? Защо българката да избере тях?

Старая се, когато създавам модел да има нещо ръчно изработено към него, да съм го докоснала и да съм му предала енергията си. Дали ще е рисунка, гердан или декорация зависи от настроението. За мен е важно да има някакъв УАУ ефект, защото самата аз съм екстравагантна като жена. Харесва ми да съм различна по някакъв начин. Точно за това повечето ми клиентки са като мен, търсят нещо различно , нестандартно и когато се намерим това се превръща във връзка за дълго време.

 

Коя от родните, а защо не и от световните звезди си мечтаете да облечете?

Има много готини жени, който бих облякла с радост, важното е да си донесем взаимно удоволствие. Аз на тях им давам емоция, а те на мен - чувството за добре свършена работа. Защото за мен е лично!

 

 

Съпругата на Пиърс Броснан Кийли Шей Смит определено е макси дама, но наистина красива. Защо в България е тази наложена норма: или си слаба или не си красива?

Защото обществото налага норми за много неща, без да си дава сметка за последствията. За мен е важно какво излъчва жената, не какъв размер са дрехите и. Как беше: Пълната жена не е проблем, проблем е празната!

  

Как мислите, че ще се развиете след 5 години? Къде ще бъдете?

Всички сме наясно колко е трудно на малкия бизнес в България и че често е на ръба на оцеляването. Пожелавам си след 5г. още да ни има и да продължаваме да създаваме емоции. Защото Фирма „ilinafashion” е създадена от желанието на една жена да преследва мечтите си. От вярата в това, че когато човек има чувството за определена цел в живота си, то той трябва да я преследва! И независимо от пътите, в които пада, той винаги трябва да става и да продължава да върви. Защото наистина първата крачка е най-важна. След това просто трябва да продължиш. И наистина най-хубавото нещо е точно зад ъгъла! Стига да си повярвате! Аз повярвах! Направете го и Вие!

  

 

30-ти май е Световен ден за борба с Множествената склероза. Първите симптоми се проявяват още в млада възраст (най-често между 20 и 40 г.) - тогава, когато хората градят семейство и кариера и са социално активни. Именно в това се състои и голямата социална значимост на болестта. 

Към момента над 2300 от пациентите с множествена склероза в България са заявили своето желание да бъдат включени в електронна система за мониториране и асистиране при регистрацията и терапията на болни с множествена склероза (SmаrtMS), която изгражда специфично за болестта здравно досие на всеки отделен пациент. По данни от този регистър средната възраст на пациентите е 42 години; съотношението мъже:жени е 1:1,8.


Ето какво казва Галя по този въпрос: „Винаги съм знаела, че има много по-страшни неща от МС в този живот и реших, че ще е много тъпо да оставя това да ме контролира. Не е важно какъв си: млад или стар, красив или грозен, болен или здрав. Всичко това е само стъкларията от която е направена лампата, светлината вътре, тя е важна.”

Зареждащо послание, нали? Ами... светете!


 Едно интервю на Таня Иванова