Back to top medicaltime.bg

Уникален едновременен скрининг на над 70 вида рак с проста кръвна пробаХил клиник и Datar Cancer Genetics ще представят уникален кръвен тест за ранна диагностика на рака и управление на онкологични терапии в Пресклуба на БТА на 9 март 2023 от 11ч.

 

Тема: Революционна кръвна биопсия за първи път в България

Човечеството е на крачка пред рака с възможността да се диагностицира с висока точност злокачествен процес в най-ранен стадий, без симптоми. Тестовете, които се смятат абсолютна революция в диагностиката на рака (обявени са от FDA за „пробив в медицината“ по програмата Breakthrough Devices), са разработени от  Datar Cancer Genetics. За разлика от традиционната тъканна биопсия, кръвната биопсия, която се прави в Хил клиник, е неивазивна, щадяща, понася се леко и изисква само обикновена кръвна проба от вената. За провеждането й не се изисква специална подготовка. България е сред първите десет страни в Европа, където ще се прилага, наред с Великобритания, Германия, Испания, Полша. С предлагането на тази възможност за щадяща, неинвазивна биопсия Хил клиник поставя страната ни в авангарда на модерната медицина.

 

Пациентите имат достъп и до трите вида тестове:

 

Trucheck™-  уникален едновременен скрининг на над 70 вида рак с проста кръвна проба. Нужна е само 20мл венозна кръв. Може да замести всички обичайни методи за скрининг - мамография, колоноскопия, компютърна томография на бял дроб и пр. Подходящ да широк кръг хора с фамилна обремененост, безсимптомни. Проверен в практиката, достоверен и както самите Датар съобщават: гарантира 92.1% чувствителност и 93.1% точност. Trucheck™ Intelli е подходящ за всеки човек, който иска да разбере дали в тялото му безсимптомно се развива онкологичен процес, но особено ако има фамилна обремененост и история в семейството (раковоболни роднини), а също така е над 50-годишна възраст или от високорискова група (напр. дългогодишен пушач)

 

Trublood – достоверен заместник на традиционната тъканна биопсия, когато такава не може да се направи или пък дава фалшиво негативен резултат. Подходящ е за хора със симптоми или туморен маркер, който се покачва /напр. бучка в гърдата, която трябва да се дефинира като рак или като фибром или пък PSA туморен маркер над нормата/.

Еxacta – най-цялостно изследване на открити злокачествени образувания, този тест дава безценни насоки за най-добрата персонализирана терапия на рака. Благодарение на него се избягват тежки химиотерапии, които не биха дали резултат и е коректив на вече назначена терапия. Прилагането на резултатите от  Еxacta повишава категорично ефективността на терапията и преживяемостта.


Участници:

Проф. д-р Румен Бенчев, специалист по оториноларингология в Хил клиник. Лекар с огромен опит, завършил медицина в Медицинска Академия София през 1982 г. Работил е в клиниките по УНГ болести в УМБАЛ „Царица Иоанна –ИСУЛ“, I МБАЛ София  като асистент и главен асистент и Медицински институт на МВР, където е заемал длъжност началник клиника и заместник директор. Организатор и лектор е на първия в оториноларингологията  международен курс по риносептопластика. Два мандата (максимално по устав) Председател на Българско национално сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия, а също Председател на Софийско сдружение по оториноларингология, член на Европейско дружество по ринология, член на Български лекарски съюз, член на Българско дружество по оториноларингология. Автор на над 100 научни публикации в наши и чужди списания.

Д-р Стефан Шустер, доктор по медицинска химия, работи в областта на диагностиката на рака повече от 15 годин, а  повече от 10 години се фокусира върху циркулиращите туморни клетки и течните биопсии от скрининг/ранна диагностика до терапевтично управление на пациенти с рак. Съавтор на 25+ статии за кръвна биопсия в рецензирани медицински списания. Той е управляващ директор на Datar Cancer Genetics Europe GmbH от януари 2019 г.

Д-р Фернандо Санча, водещ уролог и ръководител операционен екип в Хил клиник. Завършва медицина в Universidad Complutense и специализира урология в Университетска болница La Princesa в Мадрид и реконструктивна урология в Института по урология в Лондон при проф. Д-р Мънди. Той е съосновател и медицински директор на Института за развита урологична хирургия (ICUA) в Мадрид и пионер в работата със Зелен лазер, Холмиум лазер за изпаряване на простатата (PVP) и за лазерна енуклеация в Испания.

Д-р Александър Боцевски, уролог от Хил клиник

Д-р Георги Георгиев, уролог от Хил клиник

Д-р Горан Деримачковски, уролог

Сантяго Санча, директор на Instituto de Cirugía Urológica Avanzada / Urotec в Мадрид, партньори на Хил клиник - София

 

На територията на България Trucheck™ , Trublood™ и Exacta™ се предлага ексклузивно в Хил клиник – официален представител на  Datar Cancer Genetics.

Повече информация на kravnabiopsia.bg