Back to top medicaltime.bg

НЯМА ДА СПРЕМ ДА СЕ БОРИМ ЗА МЕЧО И НАСИЛВАНИТЕ ЖИВОТНИ!

ЖАЛБА от адв. Мариета Стойнова КараджоваДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ Г-Н ИВАН ДЕМЕРДЖИЕВ

ДО ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н ИВАН ГЕШЕВ

 


От адв. Мариета Стойнова Караджова бул. „Витоша“26, ет.2 и други граждани на Република България


ЖАЛБА

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР, През миналата седмица стана публично известен случая с бездомното куче Мечо, което бе открито изхвърлено на улицата в безпомощно състояние, с множество наранявания, счупени кости и прорезни рани, след като е било измъчвано с часове. След намесата на организация за защита на животните „Animal resque“ и преглед на камерите в района, в социалните мрежи и в медиите се появи информация, че извършителят е известен в квартал „Карпузица“ от години с прояви на насилие над животни и че относно действията му и намираните в района трупове на измъчвани и убити животни, са подавани множество сигнали в 06 РУ-СДВР.

Уважаеми господин Демерджиев,

Моля, като министър на вътрешните работи, да разпоредите да бъде извършена проверка, подавани ли са в сигнали във връзка с лицето Захари Шулев на телефон 112 и в 06 РУ-СДВР в последните 5 години, извършена ли е проверка по тях от страна на МВР и какви са били действията, предприети от МВР в тази връзка. Моля да разпоредите също, да бъде извършена проверка, подавани ли са сигнали за намерени трупове на измъчвани и убити животни в квартал „Карпузица“ пред МВР и на телефон 112, проведени ли са проверки по тези случаи и какви са били конкретните действия на служителите на МВР. Моля да бъде проверено открити ли са извършителите на престъпленията в тези случаи. Настояваме за конкретни отговори, отговаря ли на истината твърдението на съседите на Шулев, че при подаване на сигнали за пищящи от ужас и болка животни, единствените действия на служителите на 06 РУ-СДВР са били да предупреждават Захари Шулев да не вдига шум, като същите никога не са проверявали защо животните пищят и какво точно прави лицето с тях. Настояваме за конкретни отговори защо в продължение на 10 години, МВР не е разкрило Шулев и не е прекратило извършваните от него престъпления.

Уважаеми г-н Министър на вътрешните работи,

Настояваме да извършите проверка колко са случаите на престъпления по чл.325а, чл.325б и чл.325в от НК в Република България, през последните 5 години, за които са подадени сигнали в МВР и за колко от тях са проведени активни действия от страна на МВР, както и за колко от тези случаи извършителите са разкрити. Г-н Министър на вътрешните работи, Гражданите в тази държава не приемат с лекота престъпленията по чл. 325а, чл.325б и чл.325в от НК и не ги считат за малозначителни деяния. Като граждани настояваме МВР да започне да третира тези престъпления с необходимата сериозност и внимание.

Настояваме операторите на телефон 112 да приемат сигналите за извършени престъпления по чл. 325а, чл.325б и чл.325в от НК със сериозността, с която приемат сигналите за всички други престъпления, извършвани в държавата и да престанат да се опитват да ги отклоняват, обяснявайки на гражданите, които ги подават, че това не е работа на МВР. Настояваме органите на полицията да разследват този вид престъпления с всички средства, с които разполагат и използват при разкриването на други престъпления. Г-н Министър на вътрешните работи, Като граждани на Република България, не желаем повече да живеем в страх, че някой ден, един от хората, които с години безнаказано измъчват и убиват животни, ще посегне на човек.

Уважаеми г-н Главен прокурор,

Молим да разпоредите да бъде извършена проверка, колко са прокурорските преписки, образувани във връзка с престъпления по чл.325а, чл.325б и чл.325в от НК в страната, през последните 5 години. Молим да разпоредите да бъде извършена проверка какъв е броят на прокурорските преписки, свързани с насилие над животните, по който са повдигнати обвинения на извършителите и същите са били изправени пред съда.

Уважаеми г-н Гешев,

Настояваме Прокуратурата на Република България да започне да се отнася към престъпленията, свързани с насилие над животни с необходимото внимание и сериозност и да започне да използва целия държавен апарат, който се намира във властта ѝ, за разкриването им.

Уважаеми г-н Министър на вътрешните работи,

Уважаеми г-н Главен прокурор,

Като граждани на Република България молим случая с извършеното насилие над бездомното куче Мечо да бъде разследван с необходимото старание от страна на органите на МВР и прокуратура. Молим също, всички случаи на престъпления по чл.325а, чл.325б и чл.325в от НК да бъдат разследвани сериозно и да се проявява отговорност във връзка с тях от служителите на МВР и от страна на наблюдаващите прокурори.

С уважение:

Адв. Мариета Стойнова Караджова


Моля, принтирайте, подписвайте и изпращайте на снимка или сканирана на etikki@gmail.com