Back to top medicaltime.bg

Никол Кидман е собственичка на ритрийт център и раздава психеделици на клиентите си в нов филмНад 300 милиона души по света страдат от депресия. Възможно ли е психеделиците, група вещества, които са незаконни в България и в голяма част от света, да помогнат с решението на световната криза на психичното здраве? През последните години научни изследвания в едни от най-големите световни институции показват, че психеделиците могат да са незаменими помощници при психотерапията и да разкрият корена на проблеми като депресия, тревожност, PTSD и зависимости. Могат ли наистина да бъдат решение за всичко и ако е така, защо да притежаваш "магически гъби" е подсъдно?

Напоследък психеделичните ритрийти се превръщат в мода. Преди няколко месеца Amazon Prime пусна сериала "9 перфектни непознати", в който Никол Кидман е собственичка на ритрийт център и раздава психеделици на клиентите си, без да ги предупреди. Година преди това по Netflix излезе документалният филм Have a good trip, в който известни личности разказват за преживяванията си с психеделици. Темата е застъпена дори във филма на канадския лекар и изследовател на зависимостите Габор Мате The Wisdom of Trauma. Мате наскоро издаде и книга по темата, заедно с още двама психотерапевти. Но такава ли е реалността, каквато я виждаме по филмите?

В момента отговорът е като котката на Шрьодингер - "да" и "не" едновременно. В Google с ключови думи psychedelic retreat (психеделичен ритрийт), излизат близо 6 милиона резултата. Колко от тях се водят от съвестни и опитни психотерапевти? И колко могат да ви забъркат в още по-голяма каша, вместо да ви помогнат? Едва ли някой към момента може да отговори на този въпрос, защото психеделиците са нелегални и употребата им не е регламентирана. Няма институции, които да проверяват на кой ритрийт може да се вярва и кой трябва да бъде затворен. Причината е родена в хипи ерата.

Знам какво направи през 60-те

През 1963 г. рофесор Тимъти Лийри e уволнен от Харвард. Една от основните причини е иконичната му фраза "Tune in, turn on, drop out", с която проповядва използването на психеделици от всеки и навсякъде, сякаш са магическо хапче срещу всички проблеми.

 

По същото време английският философ и теолог Алан Уотс е един от първите хора, които опитват психеделици в клинична среда под наблюдението на психиатър, като след това описва преживяването си в книга и лекции. "Определено не бих казал, че всички трябва да взимат психеделици. Също както не бих казал, че всеки трябва да прекара три седмици сам в планината, за да опознае себе си. Да, може да е дълбоко преживяване, но определено не е за всеки", смята той. Обществото не чува предупрежденията на хора като Уотс и употребата на психеделици става безразборна. Следват инциденти и масова паника, от която се ражда "Войната с наркотиците" - глобална кампания, водена от САЩ за борбата с наркотичните вещества на всяка цена и с всички възможни средства, включително насилие и тежки наказания. Така над 1000 научни изследвания са заличени от историята, а психеделиците - демонизирани.

Няколко десетилетия по-късно събитията от 60-те са предупреждение към сегашните изследователи, психолози, лекари и фармаколози. В момента научният интерес към психеделиците отново се надига и университетите получават все по-големи инвестиции, за да ги изследват. Но се подхожда с голямо внимание, за да не стигнем отново от масов възторг до тотален крах.

Какво са психеделиците и как се различават от другите забранени вещества

Под психеделици обикновено се има предвид LSD, DMT (Аяуаска), псилоцибин (гъби) и мескалин (Сан Педро, Пейот), въпреки че в момента все повече изследвания, особено за депресия и PTSD (посттравматично стресово разстройство), се правят с MDMA и кетамин. В България притежанието, употребата и разпространението на тези вещества са подсъдни. На други места, като Чехия например, употребата и притежанието на малки количества са декриминализирани. И все пак Роберт Вевека, който издава списание с информация за канабис, психеделици и други вещества, преди няколко дни беше осъден на година затвор и глоба от чешкия съд.

Въпреки че законът на някои места все още ги слага под общ знаменател с кокаина и хероина например, психеделиците не само имат напълно различно действие, но и според някои изследвания могат да помогнат за лекуването на зависимости. Най-общо казано, опиатите и стимулантите влияят върху рецепторите за удоволствие в мозъка и употребата им води до риск от физическа и психична зависимост. Психеделиците свързват звена в мозъка, които обикновено не си общуват. Това показва образната диагностика ЯМР на хора под влиянието на психеделици. Предполага се, че зaтова човек може да види проблемите си и решенията им под нов ъгъл.

От:www.capital.bg