Back to top medicaltime.bg

СВЕТИЛА В СТАВНОТО ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ ЩЕ ОБУЧАВАТ БЪЛГАРСКИ ОРТОПЕДИ НА 30 И 31 МАРТ
Организатор на курса AO Recon  - Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Courseот българска страна е началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Пламен Кинов

Остават броени дни до най-значимото ортопедично събитие през пролетта - AO Recon  - Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Course, който ще се проведе на 30-31 март 2023 в хотел Метрополитан София в София. Организатор от българска страна е началникът наКлиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Пламен Кинов, който е поканила свои колеги от цялата страна да се включат.Става въпрос за курс за ставно протезиране, част от програмата от събития на международно признатата Фондация АО, създадена да обучава ортопеди от цял свят в съвременните техники за лечение на фрактури.

Трима от най-големите имена в тази област ще се включат в демонстрациите за българските си колеги.

 Председател на курса от международна страна е световноизвестният ортопед проф. Бас Масри/ Bassam Masri от Ванкувър Канада, създател на класификацията за диагностика и лечение на бедрените перипротезни фрактури (счупвания около протезата). Сред участниците са също проф. Франческо Бенацо/Francesco Benazzo – професор в университета в Павиа, Италия, ръководител на Катедрата по ортопедия, и д-р Джордж Махерас/George Macheras, дългогодишен ръководител на Департамента по ортопедия и травматология на най-голямата болница по спешна медицина в Гърция, KAT, Атина.

Ортопедите с опит и интереси в протезирането от България ще бъдат запознати с най-новите тенденции в оперативното лечение на комплексните и ревизионни случаи на тазобедрено и колянно ендопротезиране. Основен акцент на събитието е практическата част, където ще се разглеждат различни техники за ендопротезиране. Участниците ще имат възможност да зададат своите въпроси и да коментират с известните лектори свои случаи от практиката.

За основните лектори:

Проф. Бас Масри/ Bassam Masri е световно известен ортопед в областта на ставното протезиране на долен крайник, създател на най-използваната класификация за перипротезни фрактури на фемура - Vancouver Classification for Femoral Periprosthetic Fractures. С множество публикации и разработки в областта на ставното протезиране на долен крайник (300 научни презентации, 240 публикации, два патента и 60 глави в монографии). Бил е завеждащ на Катедрата по ортопедия в Университета на Ванкувар, Канада (Head of the Department of Orthopedics at the University of British Columbia and VGH and UBC Hospitals), от април 2007 до края на 2020 год. Председател на Научния комитет на АО Рекон, най-голямата световна научна организация по иновации и развитие на ставното протезиране.

 Проф. Франческо Бенацо/Francesco Benazzo е професор в университета в Павиа, Италия, ръководител на Катедрата по ортопедия. Бивш президент на EFOST (European Federation of the National Sports Traumatology Societies), активен участник в редица научни ортопедични дружества и специално в областта на колянното протезиране. Пионер в роботиката на колянна става, с множество публикации по проблема, иновации и разработки. Лидер в областта на колянното протезиране и инструктор в множество курсове по протезиране. Проф. Бенацо е приятел на българската ортопедия и почетен член на БОТА – Българската ортопедична и травматологична асоциация, с множество гостувания на научни форуми в страната ни, където споделя своя опит с колегите си.

 Д-р Джордж Махерас/ George Macheras е дългогодишен ръководител на Департамента по ортопедия и травматология на най-голямата болница по спешна медицина в Гърция, KAT, Атина. С принос в развитие на ставното протезиране – специално въвеждане и усъвършенстване на мини достъпите за тазобедрено протезиране. Член на АО Рекон с участие в множество семинари и събития. Д-р Махерас също е голям приятел на българската ортопедия и БОТА, с множество гостувания на научни форуми в страната ни. Лидер в областта на тазобедреното протезиране и инструктор в множество курсове по протезиране.

 

 

 Проф. д-р Пламен Кинов е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 2013 г. През 2020 година той оглави и Катедрата по ортопедия и травматология към МУ – София. Той е един от най-добрите специалисти у нас в областта на ендопротезирането на тазобедрена и колянна става, минималноинвазивното ендопротезиране, ревизионното ендопротезиране. Специализирал е във водещи клиники в САЩ, Англия, Австрия, Германия, Швейцария и Италия. Член е на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация), СУБ (Съюз на учените в България), EFORT (Европейската Федерация на Националните Ортопедични Асоциации), AAOS (Американската асоциация на ортопедичните хирурзи), EHS (Европейската дружество по хирургия на тазобедрената става). Автор е на над 200 научни публикации. Проф. Кинов говори свободно английски и ползва руски, немски, италиански и френски езици.

За АО Фондация
Световноизвестната АО Фондация е създадена през 1958 година в Швейцария с мисията да обучава ортопедите в съвременни техники за хирургично лечение на фрактурите. Понастоящем с над 200 000 членове, АО Фондация e най-голямата професионална организация в света. АО Рекон е най-новият й отдел, отдаден на образование в областта на ставното протезиране.