Back to top medicaltime.bg

ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ НАЙ-ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД ПРИ ПАЦИЕНТИ С УРОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ 

Проект за внедряване на математически модели, които ще определят най-правилния подход  при пациенти с урологични проблеми, представиха специалистите от Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по време на приключилия наскоро XVI Национален конгрес по урология.

Какво представлява проектът?

На базата на огромна база данни – параметри на пациента, изследвания, геномика, дали пуши, къде живее, какво работи, в колко часа се прибира от работа – изключително разнообразна и на пръв поглед не свързана по между си информация, с помощта на изкуствен интелект, се извличат определени прогностични модели, които помагат на лекарите при вземането на решения.  „Съвременната медицина вече е базирана на доказателствата, а не на опита на един експерт, дори и на група експерти. Личният опит, колкото и да си добър, а ние имаме наистина изключителни специалисти, вече не е достатъчен.  Всичко се прави на базата на международни изследвания, които един-единствен човек никога не може да достигне като база данни“, обяснява доц. д-р Еленко Попов от Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, който представи проекта по време на конгреса. Той дава пример с рака на простатата. Ако един уролог се занимава с лечение само на това заболяване, на година той може да лекува до около  500 пациента. Базата с данни, между които изкуственият интелект ще анализира най-правилното лечение, обаче се състои от стотици и хиляди пъти повече информация, което я прави много прецизна.

Инициативата на Клиниката по урология и андрология, която се финансира от Фонд „Научни изследвания“ МОН и се осъществява заедно с учени от Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН, все още е в начален етап. Понастоящем в нея се залага информация, събирана от специалистите на клиниката в продължение на последните 10 години. Амбицията е към този масив от данни да се присъединят и останалите урологични структури в страната.