Back to top medicaltime.bg

Усложненията при Ковид се разпознават по няколко критерияД-р Илиев е ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Университета в Берн, завършил е медицина в София през 2000 г. Професионалната му кариера е минала през институтите "Макс Планк" и "Паул Ерлих" (агенцията по ваксините) в Германия. Хабилитиран е в две специалности - анатомия и хистология и фармакология и токсикология. Ето какво каза той:

Когато сте с ковид, е добре да не се стряскате и да не изпадате в паника. На първо място - не прекалявайте с лекарствата. Няма магическо средство срещу ковид. Едно от верните твърдения на Мангъров беше, че при леки форми е достатъчно парацетамол, супа и евентуално аспирин.


Особено важно е да НЕ се приемат от самото начало орални (таблетки) кортикостероиди (инхалаторни можете) - те потискат имунитета. Вземането им в самото начало може дори да удължи болестта. Авирон няма да ви навреди, но няма и да помогне - това е хранителна добавка. Важно е да пиете много течности, да се наспивате и да няма никакво натоварване. Също така няма нужда да взимате противосъсирващи при леки форми на ковид. Не интерпретирайте сами параметъра "д-димери", той не е задължително свързан с тромбози.

Важно е да се разпознаят усложненията на състоянието по няколко критерия:

 

 - Спадане на сатурацията. Купете си пулсоксиметър и преди ползването изчистете ръцете си и ги разтрийте хубаво, трябва да са топли.

 

- Засилваща се кашлица със задух. Леко покашляне е едно, кашлица с усещане за липса на въздух - съвсем друго.

 

- Температурата е нещо особено важно - под 37.5-6 трудно можем да кажем, че има някакво значение. При ковид (особено при неболедували неваксинирани) често е 2-3 седмици с непрекъснато повишаване и спадане. Ако забележите, че температурата остава по-дълго време висока (над 38) и "светлите" периоди намаляват, това е белег за консултация с лекар.

 

- Отпадналост, която не преминава, а се засилва. Невъзможността да си вършите нормалните всекидневни задачи вкъщи е белег за влошаване.

 

- Храчки и сополи, което от безцветни стават мътни, жълти, жълто-зелени, сиви - говори за вероятно вторично бактериално развитие. Едва тогава има смисъл от антибиотици, не по-рано.

 

- Неадекватност, неориентираност, засилваща се сънливост може да са белези за мозъчно засягане.

 

- Ако сте ваксинирани и все пак се разболеете, почти винаги симптомите са хрема, болки в гърлото, отпадналост, краткотрайна загуба на обоняние, евентуално разстройство. След няколко дни това състояние преминава и тялото се възстановява. Лигавиците (гърло, нос, уста) имат малко по-слаба защита и активирането на имунитета отнема време. Важното е, че вирусът не прониква из кръвообращението.

 

- Витамини (С, D (не повече от 1000 - 2000 единици на ден)) и микроелементи (като цинк) не са доказано полезни, но и не вредят. Не прекалявайте с витамин D - натрупва се и може да е токсичен в много високи дози.

 

- Бромхексин, антистенокардин, фамотидин нямат доказан защитен ефект и приемането им в началото може да не навреди, но няма и да помогне.

 

- Ивермектин засега няма доказан ефект и може да е токсичен за черния ви дроб. Колхицин засега не е доказал категорично ефекта си и не го препоръчвам в ранните етапи на болестта. В същото време може да има странични ефекти.

 

Пийте течности! Ако вие или близките ви сте болни, очаквайте най-тежко протичане при неваксинирани неболедували. Преболедувалите и ваксинираните ще имат по-леко протичане, въпреки че винаги има изненади, особено ако последната ваксина или преболедуването лежат назад във времето.


От: www.dnevnik.bg