Back to top medicaltime.bg

ОЩЕ ДВЕ ОПЕРАЦИИ ЗА ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ НА КОЛЯННА СТАВА С КОМПЮТЪРНА НАВИГАЦИЯ СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА ДНЕС В ИСУЛ 

Още две операции за  ендопротезиране на колянна става с помощта на компютърна навигационна система ще бъдат направени днес в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Този път пациентките са на по 71 години. Първата жена, чиято операция всеки момент ще приключи, е пенсионер от с. Негован. Втората дама е от Враца, също пенсионер. Общото между двете е, че от години имат проблем с износена става на коляното и въпреки че са почти обездвижени,  досега не са се решавали на операция.

„Едно от нещата, за които компютърно-асистираната хирургия е много полезна е подобряване на баланса на колянните връзки. Именно от този фин механизъм зависи до колко операцията ще бъде успешна и кога пациентът ще може да ходи отново.  Новата технология намалява изключително много риска от интраоперативни грешки“, обяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Пламен Кинов. Той изтъква, че навигацията е и чудесен инструмент за обучение на младите ортопеди от София, Перник, Враца и Пазарджик, които дойдоха в столичната болница да проследят на живо, стъпка по стъпка как преминават операциите.

На снимките:

  1. 1.      Кадри от операцията вчера, при която беше подменена колянната става на 68 г. жена от Хасково.
  2. 2.      По-малко от 6 часа по-късно, дамата вече се изправяше и правеше първите си крачки.