Back to top medicaltime.bg

Безплатни лабораторни изследвания и последващи медицински прегледи

По случай Световния ден за борба със затлъстяването – 11 октомври
На 11 октомври отбелязваме Световния ден за борба със затлъстяването. Затлъстяването на жителите на развитите страни все повече придобива мащабите на световна пандемия.

Свръхтеглото не е само естетически проблем, а преди всичко социален и медицински, който засяга всички социални прослойки на съвременното общество.

„Половината човечество умира от глад, другата половина пази диета.“ – думите на изтъкнатия български драматург и писател Стефан Цанев, изречени през 1991 г., се оказват пророчески. По данни на Световната здравна организация между 30 и 80 % от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване. Особено тревожна е статистиката при децата – 20% от европейчетата са с наднормено тегло, а ¼ от тях страдат от затлъстяване. Специалистите алармират, че ако тенденциите за повишаване на случаите на затлъстяване се запази, ние ще сме първото поколение, чиито родители ще го надживеят и това ще е в пряк резултат от храненето ни.

България не прави изключение от общите европейски тенденции. В сравнение с другите страни в ЕС ние се нареждаме на 5 място по затлъстяване и свръхтегло при децата.

Затлъстяването и свръхтеглото водят до редица допълнителни и потенциално смъртоносни заболявания. Излишните килограми са сред основните причини за увеличаване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения и др.

Традиционно страната ни  отбелязва Световния ден за борба със затлъстяването с провеждането на редица инициативи в насока превенция на наднорменото тегло и повишаване културата на хранене.

В тази връзка  на 11 октомври 2022 г. в Университетска болница „Лозенец“, ул. „Козяк“, № 1, се организират безплатни лабораторни изследвания и последващи медицински прегледи при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог.

Лабораторните изследвания ще се провеждат в манипулационната на Клиничната лаборатория от 08.00 до 11.00 ч. задължително на гладно и без консумация на вода. Пакетът изследвания включва инсулин, глюкоза и пикочна киселина. Резултатите се получават в рамките на работния ден (лично или по интернет).

Явилите се на лабораторните изследвания, след тяхното приключване, ще получат консултация при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог. Ендокринната консултация, която ще бъде извършена от доц. д-р Малина Петкова, ще бъде с акцент инсулинова резистентност и метаболитен синдром.

По време на гастроентерологичния преглед, д-р Петър Кандиларов ще извършва ехографска диагностика на коремни органи с фокус върху черен дроб и метаболитен синдром.

Прегледът при кардиолог, който включва измерване на кръвното налягане, ЕКГ (електрокардиограма) и физикален кардиологичен преглед, ще бъде извършван от  д-р Джем Фърънджъ и д-р  Ирина Льоскова. 

Консултациите при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог ще се провеждат в кабинетите на първия етаж на Медицинския център.

Заявките за безплатните дерматологични прегледи ще се осъществяват през контактната ни форма, както и на тел. 02 96 07 682.

С подкрепата на Булмар.бг