Back to top medicaltime.bg

Д-р Кателиева, Председател на Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ:

"Колеги, не ставайте пластелин в ръцете на политиците, които в момента яхват всеки протест за собствените си цели!"В Заявлението на на УС на НАРСМП относно протеста на спешните медици на 10.08. 2021г.пред МЗ, организиран в социалните мрежи от г-жа Елена Желева, се казва:
 
"Сдружение НАРСМП се разграничава от организацията и провеждането на протестни действия на спешните медици на този етап, поради вероятност протеста да е политически и липса на възможности за ефективността му в условия на служебно правителство.
Кой организира протеста? Коя е г-жа Елена Желева? Наш колега ли е? Твърди, че протестът се организира от синдикат Защита? Те пък кои са? Колко от вас са техни членове? С чии средства ще дойдете до София?
 
С какви искания ще застанете пред министерство на здравеопазването? За промяна категорията на труд? Това не зависи от МЗ, а от министерството на социалните грижи и министерство на финансите. За промяна на методиката за заплащане на допълнителните средства за работа в условия на КОВИД 19? Справедливо ли е според вас да получават едни и същи пари хора, които са поели еднократно риска да транспортират заразно болен, наравно с други, които го правят на всяко дежурство?
Кой и как очаквате в момента да изпълни исканията ви? Дали не ни използват отново политиците, за да викаме оставка под прозорците на властта, както направиха с пироговци?
Отговорете си на тези въпроси преди да станете пластелин в ръцете на политиците, които в момента яхват всеки протест за собствените си цели!
 
Сдружение НАРСМП е създадено от група спешни медици преди 10 години

и постигна много за работещите в спешна помощ, без обаче да поиска нито веднъж оставка на министър или да позволи на която и да било партия да ни използва за целите си. Не можете да пренебрегнете постигнатото от сдружението - увеличението на работните заплати, инкриминирането на посегателствата над спешни медици, създаването на нов модерен стандарт по спешна медицина, създаване на национален център за обучение и квалификация на спешните медици, стартирането на европроекти за модернизация на спешната помощ и обучение на персонала. Преди дни организирахме подписка срещу несправедливите правила на МЗ за разпределение на допълнителните средства за спешни медици в условия на КОВИД 19 пандемия.
 
На среща в МЗ се обсъди ново тълкуване на правилата, при което отпада отчитането и описването на минутите прекарани със заразни пациенти, а ви гарантира, че ако на всяко дежурство имате и един доказан контакт със заразен пациент, ще получавате в края на месеца цялата сума от 1000 лв.
Всичко това постигнахме с разговори с изпълнителната и законодателната власт, с подкрепата на съсловни организации, синдикати, пациентски организации, медии... Постигнахме промените търсейки диалог и консенсус с различни правителства, без конфронтация и политически протести. Част от нас бяха наказвани за смелостта си с предупреждения и уволнения, част се отказаха, но всичко което постигнахме бе без да ви превърнем в платени протестъри на една или друга партия.
 
Не е важно доколко оценявате постигнатото от сдружение НАРСМП, но по- важно е да сте наясно за кого всъщност ще протестирате на 10.08. пред МЗ. За себе си? Едва ли, не е сега моментът, няма изпълнителна власт, която да има правомощията да изпълни исканията ви. Но има политици, които имат полза от протести под прозорците на МЗ и Президентството и те искат на всяка цена да си върнат загубените на последните избори позиции и ще ви използват. Ще ви напишат плакатите, ще ви платят транспорта до София, ще сложат думите „Оставка“ в устата ви. Така постъпиха с пироговци, така ще постъпят и с вас на 10.08.2021г.
Не позволявайте да ви изполват политиците, които 10 години ви подхвърляха трохи и празни обещания!"
 
 
3.08.2021г. Д-р Д.Кателиева
Председател на НАРСМП