Back to top medicaltime.bg

Струва ли си да се преструваме в леглото, за да не огорчим мъжа?

По данни от изследвания повече от 50 % от хетеросексуалните жени симулират оргазъм 

 

Защо го правят жените и дали такова поведение влияе на отношенията с партньора като цяло? Защо жените симулират удоволствие?

 

Психолозите предполагат, че за това има няколко убедителни причини:

 

  • Първо, смята се, че ако жената не получава удоволствие от секса, проблемът е в нея самата. Например, тя е фригидна или просто не е достатъчно сексуална и разкрепостена. Но това не е всичко, ако такава ситуация се случи с мъжа, вината отново се хвърля на жената – тя не може да удовлетвори неговите сексуални интереси.
  • Второ, имитацията на оргазъм е лесен начин да приключи половият акт. Възможно е партньорът да не се харесва достатъчно на жената. Или пък тя е доста уморена, не се чувства комфортно, а може би се притеснява, че прекалено дълго не може да достигне до оргазъм и на мъжа ще му омръзне.
  • Трето, още една и едва ли не основна причина за преструването може би е загрижеността за партньора и неговото самочувствие. Разпространено мнение е, че мъжът харесва по-гръмките и по-високи стонове, а също и демонстрация на страст по време на секс. Но дали всичко това действително е приятно на жената и получава ли тя удоволствие от секса с него? Всичко това я кара да се преструва, за да зарадва партньора си и да не срине неговата увереност в собствените му подвизи в леглото.

 

Имитацията на оргазъм не води до нищо добро

 

Ако трябва да го кажем по-ясно, това си е чиста измама. Може да изглежда напълно безобидно, но с времето започва да разрушава близостта между двамата партньори.

 

Първо, по този начин вие поддържате нездравата представа за това, че женското удоволствие не е така важно и значимо, както мъжкото. Излиза така, че вие, жените, пренебрегвате собствените си потребности и желания. Не е за учудване тогава, че много скоро вашият интерес към секса ще започне да угасва.

 

Второ, симулирайки удоволствие, вие рискувате така и никога да не го изпитате. И то след като вашият партньор е сигурен, че е направил всичко възможно в леглото, така че да се чувствате удовлетворена. С какво ще е по-различната тактиката следващия път? Ако вие искате вашият партньор да се почувства истински мъж, не е нужно да го лъжете: по-добре просто му обяснете какви точно ласки ви доставят удоволствие, за да може следващият път той наистина да има реален повод да се гордее от себе си, че е доставил същинско удоволствие на партньорката си.