Back to top medicaltime.bg

ИЗПУКАЙ ПАРИТЕ СИ ЗА НЕЩО СМИСЛЕНО!

БЕЗ ПИРАТКИ И ЗАРЯ НА НОВА ГОДИНА!Всяка година новогодишните тържества приключват по доста неприятен начин за мнозина, станали жертва на неразумната употреба на пиротехника (нерядко в комбинация със също толкова неразумна употреба на алкохол), а спешните отделения в болниците се напълват с хора с обгаряния и изгубени пръсти или очи.

Малцина обаче си дават сметка какво причиняват дори най-безобидните пиратки, бомбички и фойерверки на дивите и домашните животни.

Ето 6 причини да посрещнем Нова година без пиротехника, ако ни пука за животните:

  • Животните имат много по-изострени сетива от хората. Силният шум от гърмежите, ярките светлини и острата миризма от използваната пиротехника се усещат много по-силно от повечето животни, отколкото от хората. Резултатът е стрес, паника и объркване.
  • Животните не могат намерят обяснение за случващото се. 
  • Опасността животни да пострадат от пиратки или фойерверки е съвсем реална. За дивите или бездомни животни, за които няма кой да се погрижи, това често означава бавна и мъчителна смърт от получените наранявания.
  • Животните, особено птиците, са с много по-деликатна психика от нас, хората. Силният стрес от гърмежи и ярки светлини може да убие много от тях. Буквално. На място.
  • Птици се удрят фатално в жилищни сгради, а кучета, котки и диви животни излизат на натоварени пътища, падат в дълбоки ями или се качват се на места, от които не могат да слязат и така изпадат в още по-голяма паника, която често завършва с фатален скок.
  • Стресът и загубата на ориентация са причина много домашни любимци да се губят. За немалко от тях, които не са свикнали да оцеляват на улицата, това може да бъде фатално, тъй като не са научени да се пазят от автомобили, други животни или злонамерени хора.


Пукотът от пиратки и заря не ни прави cool. Българино, изпукай парите си за нещо смислено, което няма да нарани никого!

Вместо да излагаме себе си, домашните си любимци и огромен брой диви и улични животни на опасност, "гръмнете" бутилка шампанско. С останалите пари, които бихте дали за пиротехника, зарадвайте някого в нужда, било то човек или животно. Бъдете готини, без да избивате комплекси с алкохол и пиратки. Това е наистина модерно!