Back to top medicaltime.bg

Фирма дари нанопрепарат срещу плесени за мозайките на Епископската базилика

25 частни лица и компании „осиновиха“ мозаечни птици в кампания на фондация „Приятели на базиликата“ 

„Садина 99” ООД е 25-ият дарител, включил се в кампанията „Подари си птица“ на фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“. Фондацията набира средства от бизнес общността и граждани, с които ще подпомага културни събития, представления, детски образователни програми, изложби, конференции в Епископската базилика на Филипопол.

Дни преди официалното откриване на 18 април на най-новия културен център на Пловдив екипът на „Садина 99”, преработвател и износител в целия свят на белен слънчоглед, „осинови“ мозаечна птица от Епископската базилика. По предложение на Катя Стайкова, изпълнителен директор на „Приятели на базиликата“, с предвидените 5 000 лева дарение фирмата закупи препарати за обработка на мозайките срещу плесени, мъхове, лишеи и друга вегетация.

Екипът от реставратори на доц. Елена Кантарева-Дечева има проблеми с високата влажност в северния кораб на Базиликата. „Доц. Кантарева сподели, че след извършени проби за третиране на мозайките с материали на немската фирма Nano Care резултатите са обнадеждаващи. Затова предложих на екипа на „Садина 99”, вместо да дари пари за предстоящи събития в Базиликата, да закупят от тези иновативни нанопродукти“, обясни Катя Стайкова. Тя свързва дарителите с арх. Григор Михов, управител на фирмата вносител „Нано Коут“. Така две нанопокрития: Nanoflex infusion - който прониква капилярно дълбоко в основата на мозайките и предотвратява достъпа на влага в терена и Nanoflex PRE 440 – за заздравяване на слоя до 3-4 см под мозайките, ще бъдат предоставени на екипа от реставратори. С тях те се надяват да спрат влагата в дълбочина и да защитят структурите от плесени и друга вегетация за продължителен период от време. От своя страна арх. Григор Михов подари на реставраторите Nanoflex AG 1-4 – продукт за дълготрайна повърхностна защита на мозайките срещу вредни въздействия.

25 са компаниите и частните лица от България и САЩ дарители до този момент в кампанията „Подари си птица“, припомня Катя Стайкова. Кампанията бе инициирана от фондация „Приятели на базиликата - Пловдив“, която обединява активни граждани и бизнеса под тепетата. Нейната мисия е да превърне Епископската базилика в оживен културно-образователен център, привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости. В Базиликата бяха открити два слоя мозайки с обща площ от около 2000 кв.м. Горният слой съдържа изображения на над 100 различни птици, сред които бизнесът и гражданите избират, „осиновяват“ и се „грижат“ за тях, като даряват 5000 лева.

Кампанията тече постоянно. За повече информация може да посетите сайта www.plovdivmosaics.org или да се свържете с Катя Стайкова, изпълнителен директор на фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“, на телефон +359 886 300 333 или имейл katya@plovdivmosaics.org и katista@abv.bg. В сайта на кампанията са качени изображения на прелестни хвъркати, от които дарителите да избират. А вече могат да ги видят и на живо, на място, след 18 април.

Досега дарители от САЩ и България са: Съветът на директорите на Фондация „Америка за България“, семейство Шилър, семейство Вандер Уил, Шарлийн и Гари МакДугъл, Джойс и Франк Бауър, семейство Скот Фалк, семейство Карпентър, Гейл Байски и Рик Хиберд, Петър Георгиев Спасов, Пламен Костадинов Николов, Ася  и  Славик  Табакови, Таня Пушкова-Даскалова и Петър Даскалов, фамилия Гиздакови и Гиздаков ЕООД, фирмите - „EVN България“, „Спийдфлоу“, „Милара Интернешънъл“, „Атаро Клима“, „Камо билд“, „Интеркомплекс“, „АНДИ“, „Садина 99”,  „Респект консулт“, хотел „Империал“ – Пловдив, фондация „Пигмалион“ и фондация „Нови хоризонти“.

До този момент кампанията „Подари си птица“ е събрала 117 500 лева. Имената на благодетелите са изписани на стената на дарителите на входа на Епископската базилика.

Най-големият музей на мозайките в Европа /открити на едно място/ е сред най-значимите реставрационни проекти в България от последните няколко десетилетия, осъществен с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерството на културата, и с участието на стотици доброволци.