Back to top medicaltime.bg

Самотен баща събира 40 000 лв., за да се лекува и живее
Светлозар Дончев е с болестта на Бюргер, има нужда от трансплантация на стволови клетки

Стотици хора с добри сърца дадоха шанс за живот на 48-годишния Светлозар Дончев, който е самотен баща на две деца и е диагностициран с болестта на Бюргер (Buerger's Disease). Събраните до момента средства обаче, не достигат за лечението му със стволови клетки в Турция.
Приятелите на Светлозар, които организират дарителска кампания за него, изказват огромна благодарност към всички добри хора, които проявиха солидарност и дариха средства за лечението му до момента.
Дончев е един от малкото хора с болестта на Бюргер в България и от 2019 г. се бори, за да не бъдат ампутирани краката му. Преди да заболее, Светлозар е имал сигурна и постоянна работа, с която е издържал и изхранвал двете си деца, за които се грижи сам. Болестта обаче го прави нетрудоспособен и проблемите му започват да се задълбочават.
Затова приятели на Светльо организират дарителска кампания, чрез която до момента са събрани средства както за необходимите му лекарства, така и за дрехи и храна на децата му. Както често се случва у нас, поддържащата и животоспасяваща терапия на Светлозар не се покрива от НЗОК. Хората с Бюргер са принудени сами да си купуват медикамента, необходим за инжектиране, който на всичкото отгоре не е регистриран в България и се снабдяват с него от чужбина.
„Болката е невероятно силна и тормозеща, но няма да спра да се боря за живота си и за децата си. Благодарен съм на всички хора с добри сърца, които въпреки пандемията и всички негативни последици от нея, проявиха солидарност и даряват средства, чрез които спасяват мен, момиченцето и момчето ми. Мечтая един ден отново да съм здрав и да се върна към нормалното си ежедневие и работа. Тогава ще мога да върна на всички хора направеното от тях добро за мен и семейството ми”, казва Светлозар Дончев.
Тежкото заболяване на Светлозар е нелечимо, въпреки че може да се стопира с медикаменти. Лекарят, който досега го е лекувал, му съобщава, че при най-тежкия сценарий е възможно да се стигне до ампутация на краката.
Въпреки мрачните прогнози, Светлозар получава лъч надежда, когато преди време с него се свързва Светослав Кръстев от Бургас, който е със същата диагноза и му съобщава, че е преминал през процедура на инжектиране на стволови клетки в Турция, с което развитието на болестта трайно е стопирано. Инжектирането на стволови клетки е шанс за Светлозар да стопира заболяването и да не му бъдат ампутирани и двата крака. Необходимите средства за двете процедури, заедно с предстоя в болницата, са 50 000 лв., сума която е непосилна за семейството на Светлозар.
Именно затова приятелите му решиха да организират дарителска кампания, чрез която да бъдат събрани необходимите средства за извършване на инжектирането на стволови клетки. Благодарение на кампанията, досега са събрани малко над 11 000 лв.
Въпреки, че събраната до момента сума не е достатъчна за двете процедури за инжектиране на стволови клетки, с тези средства Светлозар ще може да организира пътуването, изследванията и предстоя си в болницата в Турция.
Именно затова приятелите на Светлозар продължават дарителската кампания за него, като са необходими още 40 000 лв., за да се извършат двете процедури на инжектиране на стволови клетки, с което да се стопира и самото заболяване.
Сметката, по която може да дарите средства и да помогнете на Светлозар, е:
IBAN: BG81STSA93001528735995
BIC: STSABGSF
Титуляр: Светлозар Николов Дончев
e-mail: don4ev1974@abv.bg
PayPal: Svetlozar Donchev
Телефон за връзка със Светлозар: 0877717471