Back to top medicaltime.bg

Плюсовете и минусите на алкалната диета

Принципът на тази диета се изразява в употребата предимно на продукти и храни с алкално рН 

Смята се, че промяната на нивото на рН в кръвта, особено в посока окисляване, се отразява пагубно на здравословното състояние. Нормалното ниво на рН е в границите 7,35-7,45 и е постоянно. Промяната в която и да е посока води или до ацидоза или до алкалоза, т.е. превишаване допустимото ниво на киселините или алкалите. Това предизвиква различни патологии и дори смърт. Захарният диабет, отравянията, употребата на алкохол, нарушеното кръвообращние и сърдечните заболявания, гладуването – всички тези състояния водят до излишно натрупване на киселини – ацидоза. В такова състояние се понижава имунитетът, възниква прилошаване, усвояването на хранителните вещества е непълноценно, което предизвиква авитаминоза – недостиг на витамини. 

 

Изобретателите на тази диета смятат, че употребата на алкални продукти изравнява или по-скоро нормализира общото рН и неутрализира киселините. Това подобрява общото състояние на организма и понижава риска от диабет 2-ри тип, остеопороза, бъбречно-каменна болест, сърдечни патологии и дори рак. Някои изследвания, а също и публикации твърдят, че прилагането на алкална диета понижава риска от хронични заболявания и намалява болковия синдром.

 

Мненията за тази диета обаче се разминават в известна степен. Според някои източници тази диета не се базира на научна основа и не може в значителна степен да повлияе на общото рН в кръвта. Това се обяснява с факта, че стомашната среда е много кисела, тъй като в стомашния сок има много киселини, необходими за преработване на приетата храна. Затова всяка храна, попадаща в стомаха, на излизане от него в червата ще има киселинно рН. Впоследствие киселинността се неутрализира със специални ферменти и рН се променя в посока алкализиране. Процесът на смилане продължава и започва усвояването на хранителните вещества. Така по естествен начин всички продукти в стомаха стават киселинни, а в червата – алкални, независимо от тяхната първоначална киселинност.

 

Хомеостатичните механизми на организма поддържат киселинността на кръвта в много тесен диапазон, защото и най-малките колебания могат да доведат до гибел. При достатъчно силна реакция относно промяна в храненето това би могло да стане опасно за организма. Затова механизмите за съхранение на постоянна вътрешна среда не позволяват на външните явления да влияят кой знае колко на киселинността на кръвта.

 

Друг минус на алкалната диета се изразява в това, че тя изключва множество продукти и организмът страда от недостиг на витамини и хранителни вещества. Хора, подлагащи се на алкална диета често усещат неразположение и умора. Тя е забранена за бременни; при множество заболявания и за спортисти. Изисква се консултация с лекар.

 

Алкалната диета напомня вегетарианството, тъй като предполага употребата основно на плодове и зеленчуци и практически изключва месото. Задължителен е приемът на поливитамини.

 

  1. Забранени продукти (киселини) - черен чай, кафе, алкохол, газирани напитки, какао, кашкавал, птиче месо, червено месо, мазна бяла риба, бял ориз, пшенично брашно, макарони, шоколад, сладолед, тестени изделия, захар в чист вид, фъстъци, орехи, животински мазнини, краве масло, яйца, пушени продукти, фаст-фуд, сосове, майонеза.
  2. Разрешени продукти (алкални)- билкови отвари, зелен чай, мляко, плодови и зеленчукови сокове, козе сирене, тофу, бяла риба, калкан, кафяв ориз, булгур, кълнове, соя, мед, петмез, сладка, семки, ядки с изключение на орехите, растителни масла, цитрусови плодове, смокини, зарзали, диня, авокадо; кореноплодни зеленчуци, спанак, аспержи, зелен фасул, зеле, броколи, водорасли, чесън, краставици, тиквички, патладжани, моркови, репички, царевица.    

 

За желаещите – неделно меню на алкална диета:

 

Ден първи.

-         Закуска – кълнове, плодове, тостер със сладко, чай.

-         Обяд – крем-супа от аспержи и зелен фасул и чаша портокалов сок.

-         Вечеря – задушени патладжани и парченце сирене.

 

Ден втори.

-         Закуска – йогурт без добавки, подсушен хляб, лъжичка мед.

-         Обяд – зеленчукова салата, зарзават, варен картоф.

-         Вечеря – чаша мляко и соеви котлети.

 

Ден трети.

-         Закуска – плодов сок с йогурт и чай.

-         Обяд – сирене тофу, доматена супа и зарзават.

-         Вечеря – бяла немазна варена риба и кочан варена царевица.

 

Ден четвърти.

-         Закуска – булгурена каша, шепа сушени плодове и чай.

-         Обяд – зеленчукова супа, соев котлен и зарзават.

-         Вечеря – варени картофи, аспержи и шепа горски плодове.

 

Ден пети.

-         Закуска - мюсли с йогурт.

-         Обяд – печени тиквички, целина и варено броколи.

-         Вечеря – салата от спанак и козе сирене плюс 1грейпфрут.

 

Ден шести. 

-         Закуска – чаша йогурт, шепа горски плодове и бадеми.

-         Обяд – кафяв ориз и бяла риба.

-         Вечеря – салата от варено цвекло.

 

Ден седми.

-         Закуска – плодов сок, тостер със сладко и парче козе сирене.

-         Обяд – рибена супа и зеленчукова салата.

-         Вечеря – печени зеленчуци със сусам и чаша мляко.

 

Основната цел на алкалната диета е подобряване на здравословното състояние и профилактика на заболяванията, а не понижаване на теглото. Но мазнините по тялото могат да намалеят в процеса на спазване на алкалната диета ако преди това са злоупотребявали с продукти, които вече не употребяват, спазвайки тази диета.

 

В пространството се разпространява и мнението, че алкалната диета може да понижи риска от рак и дори да го излекува. Това твърдение се базира на някаква научна основа, тъй като в огнищата на възникване на злокачествени тумори обикновено е нарушен рН-балансът. Затова е възникнала идеята, че понижаването на киселинността може да намали вероятността от зараждане на тумор. Но изследвания показват, че раковите клетки   сами променят поначало алкалната среда към киселинна, тъй като  именно в киселинна среда те прогресират по-активно. Затова алкалната диета не е в състояние да предотврати раково заболяване.