Back to top medicaltime.bg

Меню за хипертоника: обикновени, простички продукти, които понижават кръвното налягане




 

Пролетните капризи на времето влияят негативно на много от нас. В този смисъл, че при рязка промяна на температурата, на климата, хипертониците, хипотониците, а също и метеозависимите, страдат от главоболие. А заедно с атмосферното „скача” и кръвното налягане. А значителното повишаване на кръвното налягане е особено опасно: увеличава се натоварването на кръвоносните съдове, нараства и рискът от инсулт.

 

Кръвното налягане може да се нормализира не само с помощта на таблетки, но и ако човек се придържа към специална понижаваща кръвното налягане диета. Освен това има продукти, например глог, черна боровинка, червена боровинка, калина, малка червена боровинка и други червени кисели горски плодове, които помагат кръвното да спадне доста бързо. Нека не забравяме, че при хипертонична криза все пак е редно да извикате бърза помощ, да се обърнете към личния лекар и да приемате предписаните ви препарати наред с чай от глог, а не да разчитате само на средствата от народната медицина. Докато с цел профилактика и омекотяване на колебанията на кръвното налягане си струва да преосмислите собствената си диета и да включите в нея повече продукти, понижаващи кръвното налягане и полезни за кръвоносните съдове. За регулиране и понижаване на кръвното са полезни продукти, съдържащи мастните киселини омега-3 и омега-6. Най-добре е да си ги набавяте от растителните продукти, за да не натоварите организма с излишен холестерол.

 

За понижаване на кръвното налягане са подходящи продукти, съдържащи калий, защото той понижава въздействието на натрия, съдържащ се в солта. Освен то ва е нужно да включите в менюто си продукти, богати на магнезий, витамин С, съединителна тъкан (целулоза).

 

Цвекло. Най-добре е да консумирате прясно цвекло. В него се съдържа голямо количество витамин С, витамини от групата В, фосфор, желязо, мед, силиций. Този продукт наистина много помага при високо кръвно налягане, но е нужно известно време да го държите в хладилника, така ще е още по-полезен.

 

Картофи. Калий, магнезий и витамин С – тези елементи превръщат картофите в един от най-важните продукти за поддържане здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Най-добре да си ги печете във фурна заедно с кожата и да не ги солите много.

 

Бадеми. Отличен източник на полезни мазнини, който понижава кръвното налягане. Ако редовно похапвате бадеми, това ще помогне за нормализиране и на холестероловия баланс. Освен това се поддържа еластичността на кръвоносните съдове. Бадемовите ядки съдържат също така голямо количество белтъчини, съединителна тъкан, калий, магнезий и витамин Е.

 

Спанак. В него има много магнезий, който спомага за разслабване и отпускане на кръвоносните съдове. Това от своя страна автоматично понижава налягането и натоварването на сърцето.

 

Броколи. Както и спанакът, така и този зеленчук помага да се успокоите и да поддържате както нервната система, така и кръвоносните съдове. В броколито има много витамин С, магнезий, калций, калий, съединителна тъкан. На ден е достатъчно да изяждате около 200 гр. Освен това в този зеленчук се съдържа глутаминова киселина, която сама по себе си също понижава кръвното налягане.

 

Целина. Тя намалява изработката на стресовите хормони, които стесняват кръвоносните съдове и повишават кръвното налягане. Най-добре я консумирайте свежа.

 

Червен пипер. Уникален, чисто български продукт, който съдържа повече витамин С, отколкото го има в шипковите плодове. Тези два продукта – червеният пипер и шипките, са шампиони по съдържание на аскорбинова киселина.

 

Бобови продукти. В тях се съдържат много разтворима съединителна тъкан, магнезий, калий – т.е., всичко необходимо за сваляне на високото кръвно налягане.

 

Портокал. Още един много полезен продукт за понижаване на високото кръвно. Съдържа много витамин С и помага на организма да изкара навън излишния натри.

 

Всички тези продукти ги имаме в кухнята си и с тях можем да си приготвим леко зеленчуково ястие, предлагаме два варианта:

 

Първа рецепта. Зелена салата с хумус.

 

Необходими продукти за хумуса (50 гр на 1 порция):   

  • 1 кг нахут;
  •  90 гр паста „тахини”;
  • 10 гр чесън;
  • 25 гр сол;
  • 50 гр магданоз
  • 55 гр копър;
  • 35 гр мента;
  • 15 мл сусамово масло;
  • 35 мл лимонов сок;
  • 50 мл зехтин;
  • 70 мл растително масло.  

 

За зеленото масло:

  • 500 мл растително масло;
  • 500 гр копър.

 

За салатата:

  • 35 гр микс от салатни листа;
  • 50 гр авокадо;
  • 50 гр броколи;
  • 20 гр краставица;
  • 5 мл лимонов сок;
  • морска сол;
  • 5 мл зехтин;
  • крекери (гризини).

 

Начин и ред на приготвяне:

 

Първа крачка. Пригответе хумуса: нахутът се вари докато се свари добре, след което се разбива в блендера.

 

Втора крачка. Пригответе зеленото масло: смесете копъра и растителното масло, след което разбийте до получаване на еднородна маса.

 

Трета крачка. Добавете в хумуса полученото зелено масло, пастата тахини, листните зеленчуци, зехтина, растителното масло и чесъна. Посолете като накрая разбиете всичко в блендера до получаване на еднородна смес.

 

Четвърта крачка. Смесете в миксера микса от салатените листа с лимоновия сок, зехтина и солта. Добавете нарязаното на триъгълничета авокадо. Нагрейте леко във фурната броколите и го добавете към микса. Нарежете краставицата на кубчета без семената.   

 

Пета крачка. При поднасяне намажете една по-дълбока чиния с хумуса, добавете след това микса от салетни листа с авокадото и броколито и най-отгоре украсете с кубчетата от краставица и гризините.

 

Втора рецепта. Зеленчукова супа. Необходими продукти: 

  • 1,2 литра зеленчуков бульон;
  • 120 гр картофи;
  • 120 гр цветно зелен;
  • 120 грама броколи;
  • 120 гр тиквички;
  • 120 гр обикновено зеле;
  • 120 гр моркови;
  • 120 гр грах;
  • Сол и пипер.

 

Начин на приготвяне:

 

Първа крачка. Добавете в кипящия бульон произволно нарязаните и изчистени зеленчуци.

 

Втора крачка. Накрая, когато всички зеленчуци са задушени и готови, добавете сол и пипер на вкус.

 

Трета крачка. Украсете с перата от зелен лук.