Капамата е табиетлийско и бавно ястие. Познава много разновидности. Ето и един бърз вариант в задължителния глинен гювеч.
Продукти:
3/4 кг. свинско месце,
туршия: 150-200 гр. - зелени домати, моркови, чушка, зеле;
на резени: кървавица, луканка
4-5 картофа на кубчета
1 голям лук
Разбърква се и се слага в гювеча, наливате бира отгоре, идея олио.
20 мин. на 200 градуса, 1,5 часа на 160 градуса.
Може да доливате бира 1-2 пъти.
Накрая: за 15-20 мин. 5-6 яйца, кашкавал за поръсване.
Подправки: червен пипер, черен на зърна. Кървавицата и луканката овкусяват достатъчно.
Върви с червено мелнишко вино и приятен разговор :)
В "краен случай" и троянска гроздова върши работа.