Back to top medicaltime.bg

КОПРИВАТА - пролетното гастрономическо злато



Бързо на лов за  коприва - стягайте раниците и атакувайте планината! 

Въпреки жилещата си репутация, копривата се използва за съпътстваща лечението храна при редица болести.

Проучванията показват, че има антиоксидантни, антимикробни, противоязвени, стягащи и аналгетични способности.

Растението се използва най-често като диуретик и за лечение на болки в мускулите и ставите, екзема, артрит, подагра и анемия. В днешно време се използва главно за лечение на проблеми, свързани с уринирането, алергии и болки в ставите. Помага за перисталтиката и за отслабване.

Набраната на чисто място коприва се почиства и попарва във вряла вода. Отцежда се, нарязва.

Добавяме нова, студена вода, 3 картофа на кубчета, настърган морков, 2 нарязани на ситно домата (може и 1/2 малка консерва).

В друг съд запържваме глава лук или половин връзка пресен лук, 3-4 лъжици брашно, до изпичане, разреждаме със студена вода и добавяме в общата смес. Оставяме да къкри на бавен огън.

Кашата може да се сервира топла или студена, с орехи, сирене, яйца или хлебни крутони.

Нападайте - и полезно, и вкусно!