Back to top medicaltime.bg

Рисковете от ранното забременяване – интервю с д-р Радко Тоцев – акушер-гинеколог от МБАЛ ДовериеД-р Радко Тоцев - акушер-гинеколог в МБАЛ Доверие, говори за рисковете, които крие ранната бременност. Той обясни, че при една малолетна родилка усложнения  може да има във всеки един етап от бременността – от самото забременяване,  при раждането и дори в следродилния период. Специалистът от МБАЛ Доверие обясни, че много от младите момичета разбират, че са бременни в по-късен етап от бременността, като това е предпоставка за закъсняло откриване на евентуална извънматочна бременност, която е много опасна за здравето на самата пациентка, а в някои случай може да бъде животозастрашаваща.

 

Д-р Тоцев  разкри, че според проведени медицински изследвания, рискови са бременностите при пациентките под 16 годишна възраст, като със съжаление установи, че има сериозен процент родилки под тази възраст, а също и има тенденция в увеличаването на този процент.

 

Специалистът разказа за една от най-младите родилки, които той е израждал в своята практика. Пациентката е била на 11 години и при раждането се е наложило цезарово сечение, поради невъзможността на бебето да премине през все още недоразвития таз на майката. Д-р Тоцев каза, че в този случай проблеми също е имало и при поставянето на анестезията, тъй като поради възрастта си майката не е била в състояние да разбере сериозността на ситуацията.

 

Относно профилактичните гинекологични прегледи, докторът сподели своето мнение , че поради тенденцията на спадане на възрастта за извършване на първи полов акт се налага и по-ранното започване на посещение при  гинеколог. Специалистът счита, че основна  роля при това да се възпитат младите момичета на редовни посещения при гинеколога има майката, тъй като малолетните се водят на преглед от своите майки.

 

Д-р Тоцев сподели, че има много програми, които чрез медиатори работят в посока ограмотяване в областта на сексуалната култура при подрастващите, но подчерта, че това е един комплексен процес, в който роля имат и родителите, и учителитe.

 

Специалистът от МБАЛ Доверие сподели наблюдението си, че част от малолетните майки изоставят бебетата си, поради желанието си да продължат образованието си, в някои случаи и поради заболявания на плода, а има и такива, които оставят децата си на грижите на техните баби.

 

Д-р Тоцев говори и за другата съвременна тенденция – тази на забременяването  в по-късна възраст, като каза, че то също крие своите рискове. Той обясни, че при бременност след 35 годишна възраст се увеличава риска от генетични заболявания на плода,  развитие на прееклампсия при майката, преносване на плода, преждевременно раждане или невъзможност за нормално раждане.