Back to top medicaltime.bg

Проф. Чорбанов: "Затварянето няма да спре разпространението на заразата, а само ще я отложи"

Трябва да се тестват само хора с проявена симптоматикаОт 27 ноември, петък, до 21 декември 2020 г. в страната се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки съгласно Заповед № РД-01-677/25.11.2020 г. на МЗ.

По думите на известният имунолог проф. Чорбанов обаче, подобно затваряне е не само безсмислено, но абсурдно. Защото то няма да спре разпространението на заразата, а само ще я отложи.

„Всички хора или поне 80 процента от тях трябва да минат през коронавируса, за да си отиде той. Или трябва да има ваксина, което в случая знаем, че е невъзможно.

Всички други мерки и опити да бъде спряна заразата, са безсмислени. Да, те ще ограничат временно разпространението, броят на заразените ще намалее, но когато мерките паднат, отново ще стане същото“, смята експертът.

Що се отнася до черния рекорд на родината ни, изкачила се на първо място по смъртност в Европа и на второ в света, то имунологът заяви, че това няма толкова общо с Ковид-19.

„Първенци сме по смъртни случаи, но това има съвсем друго обяснение. Дължи се на факта, че българинът има огромен брой хронични заболявания. Предизвикани от лошия начин на живот.

Много хора не могат да живеят здравословно, да се хранят здравословно и това отключва редица проблеми още в по-ранната им възраст. А като се включи и стресът, става страшно“, категоричен е проф. Чорбанов.

 Според него е редно да се тестват единствено хора с проявена симптоматика.