Back to top medicaltime.bg

Основният начин за лечение на криви крачета при новородените е методът Ponseti 

 

Какви са причините и рисковите фактори за тази вродена деформация? Кога се поставя диагнозата? Как се лекуват криви крачета при новородените? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Димитър Стаматов – специалист по ортопедия и травматология в МБАЛ „Медлайн Клиник”. Има интерес във всички сфери на ортопедията и травматологията, но най-вече в травматологията, ендропротезиране на долен крайник, детска ортопедия и хирургия на ръката и ходилото. Д-р Стаматов прилага метода на Понсети и е единственият в България специалист, преминал специален курс за това в Националната ортопедична болница в Обединеното Кралство. Негов инструктор и ментор там е била Сали Тенант – лична ученичка на създателя на метода Игнасио Понсети.

 

-         Д-р Стаматов, какво трябва да знаем за това състояние?

-         Кривите крачета ( конско ходило ) е състояние, при което едното или двете крачета на новороденото изглеждат и се въртят навътре в глезенната става – сякаш ходилата се усукват около себе си. Кракът е насочен надолу и навътре, а стъпалата на краката са обърнати един към друг. Известно е като talipes equinovarus congenitus (CTEV), ” криви крачета ” или конско-варусно ходило. В 50% от случаите са засегнати и двата крака. Според Националните институти по здравеопазване, малко над 1 на всеки 1000 кърмачета се раждат с този проблем.

 

-         Могат ли да се обяснят симптомите?

-         Кривите крачета са вродена физическа деформация. Сухожилията от вътрешната страна на крака са скъсени, костите имат необичайна форма и ахилесовото сухожилие е стегнато. При бебе, родено с криви крачета:

  • горната част на крака се завърта надолу и навътре;
  • арката е по-изразена и петата се обръща навътре;
  • мускулите на ходилото са склонни да бъдат недоразвити;
  • ако е засегнат само единият крак, той обикновено е малко по-къс от другия, особено при петата;
  • човек с тази деформация обикновено не изпитва дискомфорт или болка при ходене.

 

-         Д-р Стаматов, важно е да се знаят рисковите фактори, както и причините за такава деформация. Кои са те?

-         Рисковите фактори за появата на криви крачета са полът и генетиката. Деформацията при мъжете е два пъти по-честа, отколкото при жените. Освен това ако единият родител е с такава деформация, рискът от раждане на дете със същата деформация се повишава с около 30 %. Съответно рискът е още по-висок ако и двамата родители са имали този проблем. Относно причините, мога да кажа следното. Еквиноварусното ходило предимно е с идиопатичен характер, което означава, че причината е неизвестна. Предполага се, че генетичните фактори играят основна роля и някои специфични промени в гена са свързани с него, но това все още не е добре разбрано. Изглежда се предава през поколение. Понякога причината може да е свързана със скелетни аномали като спина бифида например или дисплазия на тазобедрената става. Също така кривите крачета може да се дължат на нарушение на нервно-мускулните пътища – вероятно в мозъка, гръбначния стълб, нерв или мускул. Продължавам с екологичните фактори, които могат да играят определена роля. И не на последно място, изследвания откриват връзка между честотата на деформацията и възрастта на майката, както и дали майката пуши цигари и дали има диабет.

 

-         Кога и как се поставя диагнозата?

-         Диагнозата се поставя непосредствено след раждането на бебето, защото състоянието се вижда веднага. Но диагнозата може да бъде поставена и преди раждането чрез ултразвуково изследване, особено ако са засегнати и двата крака. Но дори и да се открие преди раждането, не е възможно лечение преди да се роди бебето.Независимо дали състоянието е открито по време на бременност или след раждане, лекарите може да препоръчат повече тестове за проверка на други здравословни проблеми като спина бифида и мускулна дистрофия.

 

-         Д-р Стаматов, в какво се изразява лечението на криви крачета? Може ли това състояние да се оправи от само себе си до известна степен?

-         Не, кривите крачета няма да се подобрят без лечение. Ако тази деформация бъде оставена без лечение, се увеличава рискът от усложнения по-късно в живота. Лечението трябва да започне още през първите една-две седмици след раждането и колкото по-рано започне то, толкова по-голям е шансът за добър резултат. Основният начин на лечение е методът на Ponseti, при който специалистът манипулира крака на бебето с ръце. Целта е да се коригира деформацията. След това се прилага гипсова имобилизация от пръстите до бедрото, за да се държи крачето в съответната коригирана позиция. Обикновено се прави една сесия на седмица. Манипулацията и гипсирането се извършват много внимателно и пациентът не трябва да изпитва болка. Гипсът се подменя през седмица и всеки път се постига малко повече корекция от предишния. Целият процес може да наложи от 4 до 10 гипсови превръзки в зависимост от тежестта на деформацията. Малката хирургия може да следва метода на лечение с Ponseti, ако е необходимо да се освободи Ахилесовата сухожилие.

 

-         Какво следва след като краката бъдат коригирани?

-         След като краката бъдат коригирани, пациентът трябва да носи специални обувки, прикрепени към шина, за да поддържа крака или краката в коригирано положение и да се предотврати рецидив на деформацията. От 2 до 3 месеца обувките се носят 23 часа на ден. След това те се носят само през нощта или през деня, докато децата навършат 5 години.
За да бъде ефективен методът на Ponseti, трябва да се започне много рано и родителите трябва слушат съвета на лекарите и да спазват дадените инструкции за носене на обувките. Ако препоръките не се спазват стриктно, стъпалото може да се върне в първоначалното си положение и лечението трябва да започне отново. Докато бебето носи гипсове, родителите трябва да наблюдават промени в цвета на кожата или температурата, тъй като това може да означава, че гипсът е твърде стегнат. Добре третираната деформация не трябва да оставя детето в неравностойно положение. Те ще могат да играят като другите деца. Оставени нелекувани, обаче, могат да възникнат усложнения. Обикновено няма да има болка или дискомфорт, докато детето не застане и не ходи.

 

-         Д-р Стаматов, в заключение: вие казахте каква е честотата на криви крачета. Изтъкнахте, че не бива детето да бъде оставено в неравностойно положение при условие, че може да бъде излекувано. Има ли известни хора, особено спортисти, които са имали такава деформация, а впоследствие са развили дори кариера? 

-         Мога да ви посоча известни хора, родени с криви крачета: Клавдий – римски император; Дъдли Мур – английски актьор; Деймън Уейънс – американски актьор и комик; Троя Айкман – американски футболист и телевизионен водещ; Стивън Джерард – английски футболист, а също и популярният навремето Кристи Ямагучи – носител на олимпийски златен медал от 1992 година по фигурно пързаляне.