Back to top medicaltime.bg

Нино Колева, акушерка в Първа АГ болница "Света София": Акушерките не бива да бъдат изолирани от извънболничната помощ!

Необходим е нов подход, гарантиращ висококачествени пренатални грижи, в основата на който стои акушерката!2020  бе обявена за Международната година на медицинската сестра и акушерката. В тази така специална година гост на MedicalTime.bg е Нино Колева, акушерка в Родилна зала на Първа специализирана акушеро-гинекологична болница "Света София" – гр. София.

Освен че е една от най-отдадените на професията и високообразовани в своята гилдия (Магистратура в специалност специалност  „Управление на здравните грижи“, МУ- София,  Магистратура в СУ "Св. Климент Охридски", специалност  „Психология на здравето“), Нино е красива, артистична и много талантлива. Активно участва в създаването на първия химн на акушерките и е негов изпълнител.


Нино, защо избра професията на акушерка?

 

     Да усетиш живота в ръцете си... това е акушерската професия! За да вършиш работата си с душа и сърце, трябва да го носиш от вътре! Мечтаех за тази професия от съвсем малка. Не виждам по-благородна професия от тази да бъдеш до жената, когато тя става майка и вижда рожбата си за първи път. Затова вярвам, че акушерската професия е призвание, тя е дарба, но и голяма отговорност, което изисква човек да ѝ се посвети изцяло. Така се изправих пред едно съвсем ново предизвикателство за мен, но винаги съм доказвала, че обичам да търся своя път, и той никога не е отъпканият.

 

Кои са най-сериозните предизвикателства пред акушерската професия през 2020 година?

 

     Предизвикателствата и преди и след 2020 за акушерката са огромни, предвид хуманността в нашата професия и отговорността за два човешки живота. През 2020 година - Международната година на медицинската сестра и акушерката, важна задача и голямо предизвикателство за нас е светът да научи повече за нашето собствено призвание и посветеност да бъдем винаги в помощ на бременните, раждащите и родилките, за грижата за майката и бебето, за гинекологично болните и нуждаещите се от нас жени, за отговорностите, за трудностите и предизвикателствата пред акушерската професия. Искрено вярвам, че през тази знакова година ще затвърдим ролята и мястото на акушерката за ключови моменти за здравето и живота на родилката: превенцията на много заболявания, съхранението на репродуктивните възможности и семейното планиране – все неща от изключителна важност за най- съществения европейски проблем – демографския срив.

 

Опасна мода ли е това, че все повече жени раждат с Цезарово сечение?

 

     Цезарово сечение се препоръчва по медицински показатели при жени със сериозно хронично заболяване, висок диоптър, несъзряла маточната шийка, тесен таз, ако бебето е с увита пъпната връв или има проблеми във феталното си развитие и т.н. Аз смятам, че след като няма медицински показания е добре нещата да се случват по естествен начин. Смятам, че възстановяването след това е по-бързо и жената не е зависима от нищо и никого няколко часа след раждането. Цезаровото сечение е операция с всички негативи произхождащи от това. Болката от следоперативната рана остава, да не говорим за по-продължителното възстановяване след това. Ако страхът е единствената мотивация за този начин на раждане, повярвайте ми, той също няма да бъде избегнат. Това все пак е операция и човек се притеснява преди това. Има неща, които не можем, а и не бива да се опитваме да контролираме и съдбоносният момент на раждането е един от тях.

 

В България сякаш липсва единен стандарт за проследяване на бременността и всяка бъдеща майка сама взема решения за този период?

 

     Българските жени имат право на акушерска помощ и подкрепа, а държавата е длъжна да им я осигури. Свидетели сме на нашествие от всякакви „училища“, в които неквалифицирани лица си позволяват да дават здравни съвети на младите хора, в това число и да прокламират различни практики на раждане, далеч от доказаните в медицината. Акушерките са изолирани от жените в извънболничната помощ и нямат възможност да реализират своите практически и теоретически умения. Ето защо един от приоритетите през 2020 година трябва да бъде да достигнем до колкото се може повече бъдещи майки. Аз винаги съм се отзовавала, когато са ме канили да бъда лектор в училище за бременни или да проведа открити уроци, предназначени за ученици от столицата и страната, в който тийнейджърите се запознават с опасностите свързани с безразборния секс, риска от полово предавани болести, нежелана бременност и аборт в юношеска възраст.

 

Акушерките у нас са нормативно лишени от самостоятелност, т.е. не могат да имат самостоятелни практики без лекар. В други европейски държави практиката е те да следят бременността. Кои са най-ефективните решения в полза на бъдещите майки според теб?

 

     Подобряване на качеството на акушерските здравни грижи е задължителна предпоставка за повишаването на качеството на майчиното здравеопазване. В развитите държави, където има най-добри показатели за майчина и детска смъртност, именно акушерките са основните медицински специалисти за грижа по време на нормална бременност, раждане и пуерпериум.    

     Акушерската грижа е не само по-достъпна, но и по-рентабилна. С други думи за постигането на по-ефективно използване на ресурсите и постигане на по-добри резултати в областта на майчиното здравеопазване и в частност на пренаталните грижи е необходимо интегриране на акушерските грижи в здравната система в контекста на съвременни управленски подходи и ефективни механизми за работа в екип. Необходим е един цялостен нов подход, гарантиращ висококачествени пренатални грижи, в основата на който стои акушерката и акушерската грижа за всяка бременна жена.

 

Обявиха 2020 за Световна година на медицинската сестра и акушерката. В България сякаш все по-малко млади жени поемат по нелекия път на тези професии. Има и голямо текучество в чужбина... Какво трябва да се направи в тази посока, за да се радваме на грижата на истински професионалисти по здравни грижи, опитни акушерки и медицински сестри?

 

     Стопяването на акушерките и медицинските сестри е световен феномен. Затова СЗО обяви 2020 г. за година на сестрите и акушерките. Целта е обществата и техните правителства да обърнат внимание на тези професии, преди кадровата криза да е поставила съвременната медицина на колене. Статутът на акушерката към днешна дата е силно неопределен, несравним с професионалната позиция на колегите ни от европейските държави. Лошо е и заплащането на фона на огромните отговорност и умора. Вероятно това са част от причините за оголването на позициите. Много са инфарктните ситуации, много пъти умираме и се раждаме с майката и с бебето. Тези, които продължаваме да упражняваме професията в България, просто я обичаме много. Част от здравните специалисти се оказваме по-силни от неудачите в системата и оставаме да работим в България. Всички други си стягат куфарите и заминават за чужбина. Нашия непрекъснато намаляващ брой като работещи, за съжаление, ще рефлектира най-вече върху пациентите.

     Нашето образование е на много високо ниво, но новозавършилите акушерки са малко, за жалост. Голяма част от тях след няколкомесечен или едногодишен опит, придобит в нашите болници, отиват и започват работа най-често в някоя европейска държава. За съжаление, това е истината. А, за да обучиш един професионалист по здравни грижи, независимо дали акушерка, медицинска сестра, лекарски асистент, лаборант, изисква страшно много средства, компетентни преподаватели, както и хора, които имат желание да придобият тази професия. Наистина е трудно, полагаш усилия, образоваш се, дообразоваш се, и в един момент на колежките ни писва, взимат си разрешителното и заминават някъде.

     Трябва по някакъв начин да се подпомогнат младите хора да успеят да завършат тези ценни професии. Например ако върнат държавната поръчка или, примерно, облекчения режим с такси за обучение, но… Трябва да има ясни стратегии за спасяване на тези обществено значими професии. Продължаваме обаче да сме оптимисти, че на най-високо ниво все някой ще ни обърне внимание и ще се вземат адекватни и отговорни решения сега, в интерес на здравните специалисти, в интерес на гражданите, в интерес на болниците, в интерес на България.

 

      Нино Колева е родена е в град Тбилиси, Грузия. Завършила е средното си образование в родния си град.
     Паралелно с обикновената гимназия завършва и музикално оброзование с класическо пеене и е избрана за едно от „10-те най-талантливи деца на Грузия“. Майка є е известна пианистка в Операта в Тбилиси, а баща й е треньор на „Динамо – Тбилиси“.
     През септември 2014 г. започва да учи акушерство в София. Мечтае за тази професия от съвсем малка. Така се изправя пред едно съвсем ново предизвикателство.
Има множество участия в международни и национални конгреси, симпозиуми, конференции, практически дискусии и курсове и се включва активно в научноизследователската дейност на катедрата. Има изключително активно участие с над 30 доклада и 6 постерни презентации в различни научни форуми.
     Научните интереси на Нино Колева са в областта на акушерството и гинекологията, сексуалното и репродуктивното здраве, бременността, раждането, пуерпериума и специалните акушерски грижи през тези периоди в адолесцентна възраст.
Има активна роля в доброволчески мероприятия, организирани по повод на различни празници и инициативи на Медицинския университет – София и ПСАГБАЛ „Св. София“, Столична община и др.


Награди и отличия:

Грамота за ефективното партньорство и принос при изпълнението на проект „Здравна промоция и оптимизиране на профилактичните програми по майчино и детско здравеопазване – EuropeAid / 122909/D/SV/BG” в периода октомври 2016 г. – ноември 2016 г., по Европейска програма. 

Награда от  Русенски университет (РУ) и Съюз на учените (СУ) – Русе за: НАЙ-МЛАД УЧАСТНИК С ДОКЛАД на тема: „Хранителни навици по време на бременността и влиянието им върху стойностите на желязото в кръвта“ в 55-та годишна научна конференция с международно участие на Русенския университет (РУ) и Съюз на учените (СУ) – „Интелигентната специализация – иновативна стратегия за регионална икономическа трансформация”, 28-29.10.2016, – Русе, България. 

Награда от XXVII Международна научна конференция на Съюза на учените - Стара Загора – 01-02.06.2017 г. – „Диплом за добро представяне на  XXVII Международна научна конференция на Съюза на учените - Стара Загора”

 ПЪРВО МЯСТО – Направление Здравни грижи – Състезание за постери и плакати по случай СВЕТОВЕН ДЕН НА БИОЕТИКАТА 2018 „Солидарност и сътрудничество”

 СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА на Факултета по обществено здраве на Медицински университет София 2016г. – официалното награждаване на конкурса се проведе на 14.12.2016 г в „Радисън Блу Гранд Хотел“ - София.

 СПЕЦИАЛНО ОТЛИЧИЕ в категория „Изкуство” на Медицински университет София 2016г. – официалното награждаване на конкурса се проведе на 14.12.2016 г в „Радисън Блу Гранд Хотел“ - София.

 НОМИНАЦИЯ за Националния приз „Студент на годината 2017” – за първи път акушерка е номинирана сред трите най-добри студента от цяла България в категория „Здравеопазване“ за 2017 г., където се състезават заедно студенти от специалностите "Медицина", "Стоматология", "Фармация", "Обществено здраве" и "Здравни грижи"; Националното представителство на студентските съвети (НПСС).


Накрая да Ви "почерпим": и с акушерския химн в изпълнение на Нино:

https://www.youtube.com/watch?v=a7Qjgz7t-ic

 

Едно интервю на Таня Иванова