Back to top medicaltime.bg

Митове за секса и увеличената простата 

Увеличената простата не оказва влияние върху сексуалните възможности на мъжа, но интимните контакти на мъжа  могат да станат незадоволителни като качество и количество.

 

Простатната жлеза е част от мъжката полова система. По форма и размери тя наподобява кестен и обхваща част от уретрата (каналът, който отвежда съдържимото от пикочния мехур извън тялото). При нарастването на тъканта простатата „стяга“ като в обръч пикочния канал и затруднява уринирането. Голяма част от мъжете над 50-годишна възраст, които изпитват различни по вид и честота проблеми с уринирането имат доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) или състояние, познато повече като увеличена простата.

 

Д-р Боцевски, какво представлява доброкачественото простатно уголемяване?


Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е процес, който не може да се предотврати или контролира. Той представлява доброкачествено разрастване на нормални клетки в жлезата, които увеличават броя си. Това води до нарастване на обема на самия орган. Напоследък се налага мнението,  че ДПХ не е заболяване, а състояние. Въпреки, че е обичайно при пациенти с напреднала възраст да се наблюдават симптомите на увеличена простата, не бива да неглижира проблема. Нелекувана ДПХ може да доведе до редица усложнения като ретенция (задръжка) на урина, невъзможност за уриниране и необходимост от поставяне на постоянен катетър, образуване на камъни, хронични възпаления, увреда на пикочния мехур и нарушаване функцията на бъбреците. Всеки ден преглеждам десетки пациенти и голяма част от тях се оплакват от нарушения на съня заради честото нощно ставане до тоалетна, ограничение на всекидневната активност, дискомфорт по време на уриниране, неволно изпускане на урина, намалено самочувствие, тревожност. Често диагнозата ми е ДПХ.

 

Как достигате до тази диагноза?      

Преглед на простатна жлеза и PSA за 40 лв.

 


За да е сигурен урологът, че симптомите са резулат от доброкачествено увеличена простата извършва комплекс от изследвания. Те включват разговор с мъжа; IPSS тест, определящ тежестта на симптоматиката; лабораторно изследване на простатния специфичен антиген PSA, чийто показатели сочат евентуално злокачествено заболяване; ректално туширане и трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза. Понякога препоръчвам да се направят уродинамични тестове или урофлоуметрия.

 

Какъв е пътят на пациента след като е поставена диагнозата увеличена простата?


След като по безспорен начин се диагностицира доброкачествено увеличената простата се пристъпва към лечение. Неговата цел е да възстанови качеството на живот, способността за нормално уриниране и силата на струята. Може да бъде медикаментозно (което забавя процесът на нарастване на простатата, но не го спира) или оперативно по преценка на специалиста. Винаги оперативното отстраняване на хиперплазиралата простатната тъкан, която в Хил клиник извършваме безкръвно с лазер, води до много бързо подобрение на симптомите (обструктивни или иритативни), уродинамичната функция и качеството на живот, включително секса.