Back to top medicaltime.bg

Кинезитерапевтът Красимир Колев: Във физиотерапията има много методи, които повлияват благоприятно дихателната система, особено след прекаран COVID-19        Ние от medicaltime.bg вярваме в младите специалисти в България и продължаваме да срещаме читателите си с тях. И тъй като установихме, че понякога е истинско удоволствие да си запишеш час при тях, решихме да ви запознаем с част от тези интересни хора и гледната им точка за българското здравеопазване и здравеопазването като цяло.   

 

      Красимир Колев е доктор по кинезитерапия, магистър от Факултета по физиотерапия, туризъм и спортна анимация на НСИ,  има специализации в областта на физиотерапия в ортопедията и травматологията; спортната физиотерапия и др. 
Интересите му са в областта на гръбначните деформации при деца и музиканти, гръбначен стълб, философия на психо-емоционалния отговор като задача на физиотерапията. 
Докторант е в катедрата по Теория и методика на физикална терапия в Национална спортна академия Васил Левски. Има и опит като преподавател на лекции и упражнения в областта на ортопедията и травматологията, функционален анализ, тестове за функционален анализ (лекции и упражнения) в НСИ. Членува в Българска организация по спортна физиотерапия, член на МФСФ.
 
Потърсихме експертното му мнение как се отразява преболедуването на COVID-19 на общия тонус на организма и може ли рехабилитацията да повлияе върху функционирането и капацитета на засегнатите от коронавируса бели дробове.
 
 

Защо е избрахте тази професия? Сякаш не е от най-леките...

 

Харесва ми съчетанието движение и лечение. Обичам спорта както и да помагам на хората.

Колкото повече научавам за физиотерапията, толкова повече ми харесва. Възможностите са безкрайно много и професията непрекъснато се развива. 

Можете да промените живота на човек. Имам възможност да помагам на хората във всеки аспект от тяхното съществуване и във всеки един момент от здравния им статус като широко се застъпва профилактика и промоция на здравето.

Получавам удовлетворение, когато видя, че някой се чувства по-силен и здрав.Решихте да останете и да се развивате професионално в България?

 

Тук има бъдеще за моята професия. Бавно навлиза под всякакви форми в живота на хората, но все пак трябва време и осъзнаване. Постепенно хората се уверяват в това, че чрез повишаване на двигателната си култура и динамиката в ежедневието си, подобряват здравословния си статус.

 

Какви основно са Вашите пациенти?

 

От 2009 г. до сега  работя предимно в сферата на ортопедията и травматологията и функционалната диагностика на гръбначните изкривявания, най-вече при деца. Като през годините съм работил и в спортни организации, които чрез спортна интеграция помагат на хора със специални образователни потребности да развиват техните двигателни и умствени способности.  Последните няколко години работя в специализирана болница за спортна ортопедия и травматология, като повечето пациенти, на които помагам, са след операции на колянна, глезенна, раменна или киткена става. 

 

Какво мислите за постковид програмите за рехабилитация?

 

Движението е живот - не е моя мисъл, аксиома е! Мисля, че е много важно, дори задължително за хора с намален белодробен капацитет.

Опитът, който имам в респираторната физиотерапия, е от практиките в часовете от университета и държавния стаж по болниците. Не съм запознат в детайли какви са специализираните постковид програми за рехабилитация, но във физиотерапията присъстват много средства и методи, с които да се повлияе благоприятно на дихателната система.

Чрез добре насочена физиотерапия може да се подобри движението на гръдната клетка и диафрагмата, което е съществено за увеличаване на виталния капацитет на белите дробове.

Чрез масажни и вибрационни средства се подпомага за екскрецията на застойни секрети в различните лобове. Подобрява се кръвообращението в цялото тяло, което от своя страна ускорява медикаментозното лечение. 

 

Едно интервю на Таня Костадинова