Back to top medicaltime.bg

Ендокринологът д-р Красимир Хаджилазов: Над 43 % от населението на България над 15 годишна възраст са с наднормено тегло, 24 % са със затлъстяване

Втора част   

В интервю за MedicalTime с , ще акцентираме на превенцията и лечението на този сериозен социално значим проблем.

-         Д-р Хаджилазов, освен правилен диетичен режим и физическа активност, има ли и други средства за редукция на телесното тегло?

-         За редукция на телесното тегло се използват и специфични медикаменти на фона на всичко гореизложено. Механизмите им на действие са различни. Едни повлияват чувството на глад, ситост, термообменни процеси в организма чрез въздействие върху мозъчни рецептори, включително и опиоидни препарати. Някои от тях обаче, например производни на амфетамини, фенфлурамина и подобни, вече официално са спрени от употреба поради редица странични ефекти. Други медикаменти действат предимно на ниво стомашно-чревен тракт. Провокират  отделянето на съответни чревни ензими и/или биологично активни субстанции, имащи отношение към храненето. Част от тях оказват ефект и по отношение на повлияаване и на липидните показатели, кръво-захарните нива, артериалното налягане. Искам да отбележа, че преди използването на медикаменти за редукция на телесното тегло, трябва много стриктно да се прецизират регистрираните показания и съответни противопоказания на даден препарат. Това се налага, тъй като при употребата на някои от тях могат да се изявяват и странични ефекти, а други са дори противопоказни при определени придружаващи заболявания или състояния, включително зависимости. Затова е препоръчителна предварителна консултация с лекар, който да е запознат с цялостния статус на пациента. Има медикаменти във формата на таблетки, има и такива в инжекционна форма.


ЗАПОЧНЕТЕ СВОЯТА ДЕТОКС ПРОГРАМА ЗА ОТСЛАБВАНЕ С ШЕЙК ОФ! КЛИКНЕТЕ ТУК ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ!


     

-         В тази връзка, как се отнасяте вие към популярната напоследък бариатрична хирургия? Подходяща ли е за всякакъв тип затлъстяване?

-         Да, така е, през последните години все по-често за редукция на телесното тегло се прилагат и редица хирургични техники, т.нар. бариатрична хирургия. Най-често тя е индицирана при ИМТ (индекс на масата на тялото) по-голям от 40 кг/м2 и възраст над 18 години. Прилага се обаче и при по-ниски степени на затлъстяване, дори при ИМТ между 25-30 кг/м2. Очертава се и като най-ефикасния начин за намаляване на теглото при генетично наследствено затлъстяване. Има различни разновидности, включително и различен хирургичен достъп – лапароскопски или отворени операции. Една от първите модификации е поставяне на стомашен пръстен, който може да се регулира  във времето в зависимост от ефекта. Другите техники се изразяват в различни типове анастомози между стомах и тънко черво или жлъчно-панкреасни байпас-техники, резекции на част от стомаха и прочие. Някои от интервенциите след време могат да се прекратят чрез възстановяване на предходния статус. Резултатите от различните бариатрични техники се смятат за успешни при редукция на телесното тегло след три месеца с поне 15 %. Немалка част от пациентите постигат и значително по-добри ефекти. Важно е и тук да се отбележи, че успехи се постигат и по отношение на намаляване нивата на кръвната захар, гликирания хеоглобин, артериалното налягане, мастния профил. Това обичайно се отразява и с намаляване на дозите или преустановяване на използването въобще на приемани допреди интервенцията медикаменти. Затова такъв тип пациенти е нужно да бъдат наблюдавани освен от хирурзи, така също и от ендокринолог и кардиолог, както и от гастроентеролог, особено когато възникнат евентуални малабсорбтивни проблеми.

-          

-         В заключение, вземат ли се някакви по-глобални мерки за разрешаване на този наистина социално-значим проблем – затлъстяването?

-         Ще започна с това, че все още цените на разновидностите бариатрична хирургя не се покриват от здравната каса в нито една държава, включително и в нашата. Нито пък от доброволните осигурителни фондове. От друга страна обаче, нарастват разходите, отделяни за лечението на редицата усложнения на затлъстяването – артериална хипертония, захарен диабет, дислипидемия и т.н. Интересно е да научите, че в САЩ цената на болничната помощ е с 46 % по-висока при застълселите пациенти спрямо тези без затлъстяване. В амбулаторната помощ цената на услугите за тях е по-висока с 27 % . Тези цифри, които ви цитирам сега, показват глобалната значимост на проблемите с наднорменото тегло и затлъстяването. Ето защо и борбата с този толкова разпространен проблем трябва да започне още в ранна детска възраст. Имайте предвид, че неправилните хранителни навици и привички, съчетани с намален двигателен режим и особено с все повече увеличаващите се агресивни компютърни игри и филми, съдействат за изграждане на нездравословна култура на живот и възпитание въобще. Това неминуемо води впоследствие резонно до рисковете за развитие на компонентите на метаболитния синдром като цяло.             

 Към първа част на интервюто!

 

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ
14.09.2020 13:40:56

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ

3