Back to top medicaltime.bg

Д-р Чанков, МБАЛ Вита: „Скъсаният ахилес е травмата на „неделния спортист“Д-р Чанко Чанков е водещ ортопед и специалист артроскопски операции в Отделението по ортопедия и травматология на Многопрофилна болница за активно лечение „Вита”, София. Д-р Чанков придобива специалност „Ортопедия и травматология” през 1994 г. През годините преминава множество курсове и специализации както в България, така и в чужбина – Италия, Израел, Австралия, Швейцария.

 • Какви са функциите на ахилесовото сухожилие?
 • Ахилесовото сухожилие играе решаваща роля за движението на стъпалото. Ахилеса движи ходилото, тъй като изтегля и придърпва петата. С негова помощ се движи стъпалото и човек може да се изправя на пръсти. През ахилесовото сухожилие минава цялата тежест на тялото – при всяка стъпка, клякане, изправяне, тичане и т.н., затова ахилесовото сухожилие е постоянно  подложено на микротравми. Прасецът се състои от триглав мускул на подбедрицата. Две от трите глави са повърхностно разположени, а третата е в дълбочина. Трите глави се събират в ахилесовото сухожилие, което е свързано с петата. Ахилесовото сухожилие е най-голямото, но и най-уязвимото за травми.  Най-слабото му място е на 3 см. над петата.
 • Какви са травмите и защо се получават?
 • С напредването на възрастта и при нередовна физическа активност ахилесовото сухожилие претърпява промени в структурата си, които могат да доведат до намаляване на здравината, еластичността и разкъсването му. Травмите на ахилесовото сухожилие са сред най-често срещаните мекотъканни увреждания на опорно-двигателния апарат.  Те са типични за т.нар. „неделен спортист“. В този профил попадат мъже над 40 години, които цяла седмица седят на бюро, а в събота или неделя се изживяват като младежи на игрището и извършват внезапно натоварване.  Най-често травмите идват след футбол, тенис и баскетбол. Сухожилието не може да издържи внезапното натоварване. Климатичните условия (влага, студ), както и неудобните обувки, са сред факторите, които силно влияят на издържливостта му. Тогава се получава руптура или скъсване на ахилесовото сухожилие. Друго състояние е възпалението му.
 • Кога се получава възпаление на ахилесовото сухожилие?
 • Тендинит на ахилеса може да започне остро – след пренатоварване или спортуване по неподходящи терени и настилки, или да има хроничен характер. Причината е сравнително малката му еластичност. Най-често се възпалява обвивката на сухожилието, околните меки тъкани или бурсата между костта на петата и ахилесовото сухожилие. Заболяването се проявява с оток и болка в областта.  Друго място, което често се засяга, е инсерцията (място на залавяне на сухожилието към петната кост). Там могат да се образуват и остеофити (вкостяване), които не рядко изискват оперативно лечение, тъй като това състояние, което многократно увеличава риска от скъсване.
 • Как се лекува тендинит на ахилесовото сухожилие?
 • Задължителен е преглед при ортопед. Нужни са адекватни мерки, поради опасност от хронифициране на възпалението и дегенеративно-дистрофични промени, както и до спонтанно скъсване. Лечението е покой, мазане с противовъзпалителни гелове и употреба на противовъзпалителни медикаменти под формата на таблетки. Необходимо е да се повдигне петата с около два сантиметра, като по този начин се облекчава страдащото сухожилие. Това се постига с влагането в обувката на специални подложки, каквито вече могат да се намерят в санитарните магазини и у нас. При навременно лечение оплакванията отзвучават за няколко седмици. Популярното поставяне на инжекции, съдържащи кортикостероиди, трябва да става единствено по преценка на специалист ортопед-травматолог.
 • Какво усеща пациентът при „скъсването“ на ахилеса?
 • Причина за руптурата на ахилесовото сухожилие са дегенеративните промени в сухожилието и наднорменото тегло, което сухожилието не може да издържи, както и липсата на адекватно загряване преди натоварването, което влошава кръвооросяването му.  Пълна или частична руптура на ахилесовото сухожилие се получава, когато то бъде обтегнато максимално с едновременна рязка контракция на триглавия мускул на подбедрицата. Травмата е мигновена, но е съпроводена от специфичен „изпукващ“ звук, който пострадалият чува.Често пациентите описват усещането „сякаш някой ме ритна отзад“. Самата руптура (скъсване) се проявява с остра болка по долната задна част на подбедрицата. Болният не може да върви нормално, куца и не може да се изправи на пръстите на засегнатия крайник.
 • Какво е лечението при скъсано ахилесово сухожилие?
 • Практикува се и оперативно, и неоперативно лечение. Неоперативното лечение включва гипсиране, използване на специални шини, ортопедични стелки и физикална терапия. При оперативната интервенция чрез разрез се достига до мястото на увреждането и скъсаните краища на сухожилието се зашиват едно с друго. Интервенцията трябва да се извърши максимално скоро, още в първите часове и до няколко дни след травмата. При отлагане на операцията двата края на сухожилието се раздалечават, при което се получава дефект и лечението се усложнява. След операцията се носи гипсова имобилизация за около два месеца, последвана от специфична рехабилитация. Оперативното лечение е за предпочитане, тъй като има относително по-малко случаи на повторно скъсване отколкото при нехирургичното лечение. Освен това при нехирургичното лечение има риск от получаването на твърде удължено сухожилие със съответно недостатъчна обтегнатост, за да изпълнява правилно функцията си. Допълнително дългото обездвижване при неоперативното лечение може да доведе до сериозна мускулна слабост.
 • Какъв съвет бихте дали на пациентите?
 • Самият аз съм привърженик на спорта, карам ски, уинд сърф. За да запазим ахилесовото сухожилие е задължително преди физическото натоварване да загреем мускулите. Може да правите клекове, подскачания или бързо „тичане“ на едно място.  Важно е и да не увеличавате рязко нивото на физическата активност. Общо взето доброто състояние на мускула спомага за поддържане здравината на сухожилието, затова практикувайте редовно любимия си спорт.