Back to top medicaltime.bg

Д-р Стойчо Кацаров: Лекарите трябва да бъдат изследвани за COVID-19 непрекъснато 

Лекарите, които работят с болни от COVID-19, трябва да бъдат изследвани всеки ден. Това заяви председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR.

„Лекарите в страната са около 30 000 и още толкова са медицински сестри. Вярно е, че не всички работят с болни с коронавирусна инфекция, но поне 10 000 души са ангажирани. Това са хора, които трябва да бъдат тествани непрекъснато, защото най-лесно могат да се превърнат в източник на заразата и вместо да помогнат на болния, да му навредят”, заяви д-р Кацаров.

Според него не можело да се каже колко адекватни са мерките, които властите предприемат, при условие, че липсва оценка на кризата и не може да се направи прогноза. А за да бъде изготвена прогноза за пика на епидемията, трябвало да се направят масови тестове.

Ако се спрем на цифрите, които ни съобщават от Щаба, тези числа по никакъв начин не кореспондират с блокирането на цялата държава, коментира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според него има риск медицинските центрове да остават без финансиране, защото здравните заведения не извършват друга болнична дейност.

Цялото интервю вижте във видеото.