Back to top medicaltime.bg

Д-р Снежина Михайлова: Вирус предизвиква рак на гърдатаЗа вируси обикновено се сещаме, когато пипнем грип или настинка. Те предизвикват бурна реакция на организма, отбранителните ни сили се справят с тях и остава някакъв траен имунитет.

“Малцина обаче знаят, че повечето вируси си остават завинаги наши, след като имунната система успява да ги изолира и контролира. Такива са хепатитните вируси, Епщайн-Бар, цитомегаловирусът, варицелата и др.”, казва д-р Снежина Михайлова, имунолог в Клиниката по клинична имунология в Александровска болница. 

Природата на самия вирус е такава – да търси резервоар, където да се скрие и да оцелее, пояснява д-р Михайлова. Понякога той може да провокира тежко заболяване – например хепатит В може да отключи цироза или хепатоцелуларен карцином. Не всички инфекции обаче завършват фатално, коментира още д-р Михайлова.

– Д-р Михайлова, защо при все повече българи имунитетът се срива? Какви са причините за това?
– Пониженият имунитет е по-скоро проблем на съвременния човек, а не само на българина. Свързан е със замърсената околна среда, химикалите, некачествената храна. Прекаленото използване на антибиотици също потиска имунната система. Но това са проблеми, които водят и до по-голямо разпространение на алергиите, хроничните заболявания.

НАТУРАЛЕН ДЕТОКСИКАТОР 

– Споменахте, че много вируси завинаги остават в човешкия организъм, след като веднъж са попаднали там. Защо се получава това?
– Всъщност повечето вируси остават завинаги наши, след като имунната система успява да ги изолира и контролира. Такива са хепатитните вируси, Епщайн-Бар, цитомегаловирусът, варицелата и др. Природата на самия вирус е такава – да търси къде да се скрие и да оцелее.

– Много ли са хората, носители на Епщайн-Бар? Какво по-точно причинява този вирус?
– 90% от хората са носители на този вирус, който причинява инфекциозна мононуклеоза. Изследват ли се антителата, ще се види, че имунната система се е срещала с него. В повечето случаи до 6 месеца след първата среща тя се справя с него, макар той да остава в нейните клетки. Понякога обаче може да се получи реактивация и да се стигне до хронична Епщайн-Бар инфекция. Може да се засегнат много органи и системи, да се стигне дори до карцином. Имунната система на пациенти, изкарали инфекциозна мононуклеоза, обикновено успява да ограничи вируса в резервоари до 6 месеца. След този период се смята, че
организмът се е справил

Вирусът може да остане “арестуван“, без да създава повече проблеми. Може обаче да се активира отново, ако настъпи спад в имунитета – стрес или хормонални смущения като бременност, ендокринни заболявания, остра инфекция.

– Този вирус ли подозирате за разпространение на агресивен рак на гърдата?
– Да, този широко разпространен вирус може да увеличи риска от развитие на рак на гърдата при жените. Той е от семейството на херпесните вируси. Известно е, че Епщайн-Бар предизвиква неприятни заболявания като инфекциозна мононуклеоза, африкански лимфом на Бъркит, болест на Ходжкин, назофарингеален карцином, аденокарцином на стомаха и лейомиосарком.
Връзката с тумори на гърдата е доказана чрез изследване на клетки от млечната жлеза – по-точно на първичните млечни епителни клетки. След като такива клетки били инфектирани с вируса, се оказало, че Епщайн-Бар се прикрепва към CD21 рецептора. Това провокирало инфекция и променило свойствата на клетките. Те започвали да приличат на стволовите и да се делят активно. А именно неконтролираното делене е отличителна характеристика на рака.
Когато същите заразени клетки били присадени на мишки, вирусът започнал да взаимодействат с протеини, които причиняват рак.

Това ускорява образуването на тумори                                                                            ИМЮН МОДУЛАТОР  ПРИ ХИМИО И ЛЪЧЕТЕРАПИЯ

Освен това в самите клетки, заразени с вируса, са открити генетични характеристики, свързани с естроген-негативния рак на гърдата – агресивната форма на заболяването.

– Можем ли да прогоним вирусите с билколечение?
– Не е лошо човек да пие билки, черен бъз, народната медицина си има своето място. В клиниката обаче на пациентите се дават само препарати, чиито ефект сме оценили обективно. Преди началото на терапията се измерват различни показатели на имунната система, антитела. След като приключи лечението с препарата, се прави ново изследване. В Александровска работим основно с имуностимулатори, чийто ефект е доказан.

– Времето рязко застудя, идват грипните вируси. Какви са вашите съвети?
– Съветите за предпазване от вирусни инфекции са почти банални – повече свежи плодове, зеленчуци, витаминозна храна, физическа активност, здрав сън, по-малко стрес. Но грижата за имунната ни система трябва да е целогодишна. Не може човек да чака да се разболее, за да започне

да приема имуностимулатори

По време на заболяването трябва да засилим приемането на витамин С, защото той има изключително добри противогрипни, противовирусни и противовъзпалителни качества. Както и витамин D, тъй като се оказва, че при нас, българите, той има по-ниски стойности, отколкото при другите европейци, независимо че сме слънчева страна.

– Необходимо ли е да подкрепим допълнително имунитета на детето?
– Всички ние, и възрастните и децата, имаме нужда да се адаптираме към резките температурни промени и по-малкото слънчеви лъчи навън. В преходния период от преминаването от един в друг сезон детският организъм има нужда от време и адаптация към новите сезонни предизвикателства. След дългата ваканция обикновено в общото помещение в детската градина или училище се появяват “непознати гости” – това са новите вируси за сезона, с които имунната система на детето ще трябва да се справи.

Може да започнем да даваме всекидневно мултивитамини, които да допринесат за доброто общо състояние на детето. В някои случаи обаче детската имунна система се нуждае от имуностимулант – това не изключва едновременния прием на витамини, но е един по-целенасочен подход, който да подпомогне имунитета в преходния сезон и променливото време.