Back to top medicaltime.bg

Д-р Росица Кръстева: Нашите раковоболни пациенти водят нормален живот!

Онкологичният център на „Уни Хоспитал” има всички звена за лечение на ракови заболявания 

Целта ни е да покажем, че тези, хора, които са при нас на лечение, успяват да водят абсолютно нормален живот

Това заяви в интервю за MedicalTime д-р Росица Кръстева – един от водещите специалисти по медицинска онкология в България, която се ползва с широко признание не само у нас, но и на значими международни форуми. Тя е лауреат на престижната годишна награда на фондация Свети Иван Рилски за принос към здравеопазването за 2017 година в категория „Онкология“ и носител на приза „Лекар на годината“ на МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2018 година.

 

Поводът за това интервю е обособяването на Онкологичен център „Уни Хоспитал”, който д-р Росица Кръстева оглави. Какви са целите за обособяване на онкологичния център? Какви лечебни звена обединява той? Какви са предимствата на услугите, които Онкологичният център предлага на своите пациенти? Предвиждат ли се конкретни инициативи? Какво ново в дейността на клуб „Млад онколог”, на който д-р Кръстева е председател? Отговор на тези и още въпроси, вижте в интервюто с д-р Росица Кръстева.

 

-         Д-р Кръстева, да започнем с въпроса какви са целите на наскоро обособения Онкологичен център „Уни Хоспитал”, който вие оглавихте? Предполага ли това по-високо качество на терапия на вашите пациенти?

-         Нека припомня, че онкологичните заболявания са социален проблем. В МБАЛ „Уни Хоспитал” има всички звена за лечение на тези заболявания. Наличието на отделения по химиотерапия, лъчетерапия, нуклеарна медицина, които са вложили много както в модерна апаратура, така и в кадрови потенциал, предполага функционирането им по най-логичния начин. А най-логичният начин бе обособяването на онкологичен център. Онкологичните заболявания са водещи и по отношение на смъртността, затова навсякъде се набляга на тяхната профилактика и лечение. Наличието на такава специализирана структура, която се занимава не само с лечение, но и с диагностика и психологическа помощ, води до реално подобрение на резултатите в профилактиката, диагностиката и лечението на злокачествените заболявания.

-          

-         Т.е., обособеният Онкологичен център обединява всички звена за цялостна терапия?

-         Точно така. Говорим първо за профилактика, защото в болницата се правят профилактични прегледи не само за рак на гърдата, но и за всички видове злокачествени заболявания – профилактика за щитовидна жлеза, за карцином на простатата, карцином на дебелото черво, на гастроинтестиналния тракт. Така че започваме от профилактиката, за да минем през диагностиката и да стигнем до лечението. Наличието на тези звена подпомага много работата ни, а мултидисциплинарният подход  ни прави по-добри в своята работа не само в България, а и в чужбина. Освен това поддържаме редовни контакти с колеги по света – Гърция, Полша, Германия. Вече трета година  участваме редовно в международни форуми. Последното ни участие бе в кръглата маса на колегите ни от Гърция, по време на ежегодния им форум „Иновации в онкологията“ в Солун, където представихме последните постижения на нашия център.

-          

-         Д-р Кръстева, какви са основните цели на Онкологичния център?

-         Искам да отбележа, че обособяването на този център беше въпрос на време, тъй като дейностите, които извършваме там, всъщност са утвърдени и новаторски в целия свят. Това е едното. Другото, което искам да изтъкна е, че нашата цел е не само да осигурим най-доброто лечение на пациентите, а и да направим най-добрата колаборация с другите специалности. Всъщност, във всеки един момент, в който се налага участието и на друг вид специалист или терапия, ние имаме готовност да ги осигурим. Да вземем пример с пациент с множество метастази в бял дроб или в черен дроб. Ако в резултат на химиотерапията тези метастази са намалели, останали са една-две, ние насочваме пациента за радиохирургия или операция. Т.е., тази колаборация е изключително ценна и тя може да се случи в рамките на една и съща болница, а ние можем да следим кога е точният момент да я приложим. Защото това е доказаният метод, който действително удължава живота –  пациентите да бъдат излекувани или да бъдат вкарани в дълга ремисия. Затова отделяме такова голямо внимание на колаборацията. Друг важен момент е, че обръщаме голямо значение на работата на клиничните психолози. Секторът по психоонкология, който имаме, смея да твърдя, е безценна помощ за нас и нашите пациенти.

-          

-         В предварителния разговор споменахте за важна инициатива. Споделете я.

-         Това е голямата новина, която исках да споделя. Инициативата се нарича „Победителите”, като целта в случая е не да покажем пациенти с рак, които са се излекували и са живи и здрави вече втора, пета или десета година. Целта ни е да покажем, че тези, хора, които са при нас на лечение, успяват да водят абсолютно нормален живот, да вършат същите неща, както и здравите хора. Това е нашето отношение към тях в ежедневието, затова искаме да го покажем на всички. Първото ни мероприятие от тази инициатива ще бъде автомобилно състезание. Пациентите и всички ние, които се грижим за тях – лекари, приятели, съмишленици, ще участваме в това състезание. То ще се изразява в майсторско управление на автомобили. Ще се проведе едно абсолютно реално състезание за това кой как се справя с паркиране, с шофиране. И пак ще повторя: смисълът е да покажем, че това е действително част от нормалния живот на хората със злокачествени заболявания и на тях не бива да се гледа като на обречени. Крайно време е да се разбере, че това са нормални хора, които работят, които вършат същите неща като другите. Единствената разлика е, че имат едно допълнително натоварване, за което малко хора си дават сметка – те понасят едно тежко лечение. А нашата цел е това лечение да бъде понесено по-леко. Разбира се, предстоят и следващи мероприятия. И те няма да са инцидентни, няма да са кампанийни. Това е нашата теза и мото и ние искаме да го покажем на другите.

-          

-         Кога ще се проведе автомобилното състезание?

-         Автомобилното състезание ще се проведе на  6-ти октомври. Ще предоставим часовете и програмата.

-          

-         Д-р Кръстева, вие скоро се завърнахте от друг международен форум. Споделете интересното оттам?

-         Бях гост на Европейския конгрес за торакални тумори във Вилнюс. Той една година се провежда във Вилнюс, една година в Бялисток.

-          

-         Да поговорим за дейността и инициативите и на Клуб „Млад онколог”, на който сте председател?

-         Благодаря за въпроса. Тази година ще се проведе второто „Зимно училище” – международна среща на клуб „Млад онколог”. Темите са рак на белия дроб, рак на гърдата и невроендокринните тумори. Ще участват и колеги от Китай. Мотото на Зимното училище е „Европа и Азия – дискусия за лечението на рака“. Това мероприятие ще се проведе от първи до трети ноември, 2019 година. Ще обсъждаме много интересни теми: това, което се случва в най-новите проучвания, резултатите, новостите в диагностиката. Ще говорим за това как се променя мисленето и разбирането за рака. Ще говорим за това защо вече пациентите ще могат да бъдат в дълга ремисия, повче от 10 години. Ще говорим за това, че можем да лекуваме рака. Всички тези много важни теми, касаещи толкова страдащи хора, ще бъдат представени с водещи лектори. Ще присъстват 15 чуждестранни гост-лектори, като 4-има са от Китай. Участие ще вземат проф. Целински от Виена, проф. Манеголд от Германия, проф. Пилц от Хайделберг, проф. Кастелучи, проф. Марио Папоти от Торино. Това са имена на водещи специалисти, които оглавяват клиники в такива институции като университетите в Торино, Хайделберг, Виена. Разбира се, ще бъде интересно и участието на колегите от Китай. В крайна сметка по целия свят има пациенти с диагноза злокачествени заболявания. Има определени специфики и леки разлики и това е интересното. Освен това, на Зимното училище ще направим две интерактивни сесии, където млади специализанти ще имат възможност да поставят своя постерна сесия. Ще имаме интерактивни сесии в обсъждане на клинични случаи като последният ден ще е реален, истински туморен борд, където ще присъстват тези водещи специалисти. Спецализанти ще поставят случаи от реалната практика, които ще бъдат обсъждани, т.е., те реално ще имат възможността да чуят тези велики хора с техните знания, да се видят с тях очи в очи, за да видят как те мислят и какво биха ги посъветвали. Това е уникално и дава шанс за много неща – не само непосредствен контакт, по-будните могат да постигнат и повече. Всички те могат да станат свидетели на самия начин на обсъждане, на мислене. Това е безценно в днешно време – човек да сподели опита си с по-младите.

-          

-         Предполагам, че интересът е голям?

-         Да, има голям интерес. До този момент 80 човека са регистрирани за събитието. Очакваме 20 делегата от Китай освен 4-имата лектори, за които споменах. Така че от първи до трети ноември в хотел „Рила” на Боровец ще бъде поредното интересно и полезно събитие на клуб „Млад онколог”.

 

 

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ
14.09.2020 13:40:56

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ

3