Back to top medicaltime.bg

Д-р Ралица Наумовска: Още при установяване на бременността изследвайте въглехидратната обмяна и тиреоидната функция!

Бъдещето принадлежи на превантивната медицина!Д-р Ралица Наумовска е лекар-специалист по Ендокринология и болести на обмяната. Работи в Отделение по ендокринология и болести на обмяната към ВМА-МБАЛ Плевен, както и в ДКЦ III, гр. Плевен.

Член е на Българско дружество по ендокринология. Съдейства на редица нестопански организации на пациенти, страдащи от еднокринологични заболявания. С особен интерес в професионалното си развитие и медицинската си практика младата лекарка  подхожда към диабетологията и тиреоидологията.

Притежава редица сертификати за следдипломна квалификация, сред които ехография на щитовидна жлеза, а вече и сертификат за провеждане на тънкоигленна аспирационна биопсия на щитовидна жлеза, паращитовидни жлези и лимфни възли в шийната област.


"Водена съм от стремеж към повишаване на знанията и подобряване на медицинската грижа към пациента. Следва да отбележа, че до настоящия момент пациентите от обл. Плевен нямаха възможност да получат диагностициране чрез биопсия на локално ниво и се сблъскваха с допълнителната трудност да организират изследванията си в гр. София. Тази трудност вече е премахната – аз и екипът на ВМА – МБАЛ Плевен предоставяме възможност на пациентите да получат висококвалифицирана диагностично-терапевтична услуга тук в Плевен, във ВМА-МБАЛ", сподели д-р Наумовска специално за MedicalTime.bg.

 Поводът да Ви срещнем с д-р Ралица Наумовска e инициативата на Българското дружество по ендокринология за провеждане на безплатни ендокринни прегледи за бременни жени

 

Разкажете малко повече за инициативата с безплатни прегледи за бременни.

Безплатният скрининг е инициатива на Българското дружество по ендокринология под ръководството на проф.Анна-Мария Борисова.

 Инициативата се основава на стряскаща статистика на заболеваемост сред българското население. Към момента 100 хил. жени в детеродна възраст страдат от намалена функция на щитовидната жлеза, т.е от хипотиреоидиъм, а повече от 65% от тях дори не знаят за заболяването си.

Повече от 3/4 от населението ни е с недостиг на Витамин Д. Около половин милион души у нас страдат от захарен диабет, а в световен мащаб 16% от бременните жени са с някаква форма на нарушение на въглехидратната обмяна. Тези негативни цифри не бива да бъдат подминавани и именно влиянието на тези заболявания върху протичането на бременността и развитието на плода са в основата на настоящия скрининг. Все пак колкото повече говорим за един проблем, насочваме вниманието към него, то толкова по-често мислим за него. А това е правилният път към решаването му.

 

 Какво трябва да знаят жените, които са с диагностициран диабет или заболявания на щитовидната жлеза, когато планират бременност?

Жените, диагностицирани със захарен диабет и/или хипотиреоидизъм и имат желание за забременяване, първо трябва да постигнат добър гликемичен контрол и еутиреоидно състояние. За да се получи това следва да бъдат наблюдавани и лекувани от специалист по ендокринология. В противен случай рискуват здравето на своето бебе.

За дамите в настъпила вече бременност, контролът на въглехидратната обмяна и тиреоидната функция трябва да бъде строг, системен и от момента на установяване на бременността. Това също следва да бъде контролирано освен от наблюдаващия АГ-специалист, така и от специалист по ендокринология.

 

През бременността често е налице хормонален дисбаланс. Как да го предотвратим?

Хормонален дисбаланс е много общо понятие. Разбира се, че настъпват хормонални промени, но те не само са нормални, но и абсолютно необходими, за да настъпи и да протече една бременност. Не следва да се говори за предотвратяване, ако хормоналното изменение е в нормалните стойности, съпровождащи периода на бременност.

 

Какви са Вашите препоръки, ако някое от изброените заболявания (диабет, предиабет, хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, активен тиреоиден автоимунитет или възли) бъде диагностицирано по време на бременността?

Всяко едно от посочените заболявания- с изключение на еутиреоидния автоимунитет и тиреоидните възли, налага започване на лечение още по време на бременността. Гестационен диабет е всяко отклонение от нормата на кръвната глюкоза, диагностицирано по време на беременност.

Трябва да се вземе предвид, че единственото антидиабетно лечение разрешено при бременни жени е инсулиновото. Хипофункцията на щитовидната жлеза се лекува с тиреоидни хормони, а повишената функция с тиреостатици, както при небременни. Но тук балансът между риск и полза е много деликатен. Основен фактор в избор на лечение е доброто развитие на плода.

  За да бъде приложен най-добрият начин на лечение, благоприятен за бременната и плода, диагностицирането и лечението следва да се провеждат и контролират от специалист по ендокринология.

 

В България последните години наблюдаваме рязко покачване на броя на заболели жени от ендокринни заболявания. Кои са отключващите фактори и как да им противодействаме?

Да, така е. Нараства честотата на захарния диабет, на затлъстяването. Около 8% от населението в България между 20 и 79г. – забележете колко голям е възрастовия диапазон, е със захарен диабет. Повече от 33% от хората над 20г. възраст са със затлъстяване. Рисковите фактори са известни на всички - нездравословно хранене, заседнал начин на живот, стрес.

Още едно социално значимо, еднокринологично заболяване повишава броя на заболелите - около 27% от жените над 50г. възраст имат остеопороза и само 37% са с нормална костна минерална плътност. Адекватен прием на витамин Д и калций с храната е от съществено значение за за предотвратяване на остеопорозата. За доброто костно здраве се прилага правилото на „трите хилядарки“ -  дневен прием на 1000мг. елементарен калций, 1000Е вит Д и 1000 мг/кг тегло белтък. Кофеин-съдържащите напитки е редно да бъдат ограничени до 2 дози дневно, тютюнопушенето да се избягва.

 

 Какво е необходимо да се направи още по отношение на превенцията на ендокринните заболявания и скринингите за бременни?

Бъдещето принадлежи на превантивната медицина - казал го е още Николай Пирогов. Пред всеки човек преди всичко останало стои неговата собствена отговорност към собственото му здраве.

Движение, зеленчуци, плодове, месо, млечни продукти, йодирана, а не хималайска сол, отказ от цигари, слънце - всички те са важни фактори за нормалното функциониране на нашия организъм. И все пак да не изпадаме в крайности и да не забравяме латинската сентенция - „Умереността е страж на живота“

По отношение на бременните жени - редно е още при установяване на бременността да бъдат изследвани въглехидратната обмяна и тиреоидната функция от лекар-ендокринолог и при нужда да бъдат взети своевременни мерки.