Back to top medicaltime.bg

Д-р Николай Клинкачев: "Злоупотребата с обезболяващи може да доведе до бъбречно увреждане!"
Световният ден на бъбрека се отбелязва всяка година едновременно в 60 страни по света през втория четвъртък на месец март. Тази година честването е под мотото  „Бъбречно здраве за всички и навсякъде“. За това какви са основните рискови фактори, които водят до влошаване на функцията на бъбреците, разговаряме с Д-р Николай Клинкачев, координатор медицински дейности и генетични изследвания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Д-р Клинкачев завършва медицина през 1998 г. Същата започва работа като лекар в Спешен кабинет на тогавашната. III-та Градска болница. От 2000 г. до 2006 г. работи като реаниматор в реанимационно отделение на Център за спешна медицинска помощ- София град. От 2009г. до 2016 г. е част от екипа на  Отделение по диализа към УМБАЛ„Св. Иван Рилски”. През 2013 г. провежда специализация в гр. Мелзунген, Германия за работа с иновативна апаратура за извън бъбречно очистване на кръвта.


 

Д-р Клинкачев, кои са основните рискови фактори, които водят до увреждане на бъбреците?
Рискови фактори за развитие на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) са много. Това са захарният диабет, артериалната хипертония, бъбречно-каменната болест, честите инфекции на пикочо-половата система, подаграта, някои наследствени заболявания. Не са за подценяване и високо белтъчните диети, както и честият прием на някои обезболяващи лекарства от рода на нестероидните противовъзпалителни медикаменти. Не на последно място са някои хранителни добавки и хормонални препарати, които използват бодибилдърите за натрупване на мускулна маса.

 

Във Вашата практика срещал ли сте пациенти, които са получили увреждане на бъбреците в следствие на диети?

Да, знам за два такива случая, при които, след стриктно спазване на високо протеинова диета, две абсолютно здрави момичета стигат до бъбречна недостатъчност, наложила включването им на хемодиализа.
Относно медикаментите, които увреждат бъбрека, ежедневният и във високи количества прием на аспирин, аналгин, парацетамол може да доведе до т.н. фенацетинова нефропатия - тежко увреждане на бъбреците при продължителна злоупотреба с болкоуспокояващи средства.Болестта настъпва при дълга (в продължение на години) употреба на големи дози медикаменти, до 10-20 таблетки дневно. Фенацетиновата нефропатия е била описана най-напред в Швейцария, но понастоящем се среща в Германия, Франция, САЩ, Австралия. От нея боледуват по-често жени. Приема се, че около 30 % от бъбречните заболявания се обуславят от лекарствени увреждания.


Безплатни прегледи

Наследствени ли са бъбречните заболявания?

Има и такива от тях, които са наследствени. Например болеста на Фабри, синдрома на Алпорт и т.н.В практиката си имам случай, в който брат, сестра и нейната дъщеря са с ХБЗ. Те са получили генетичната мутация от техния баща. За щастие, братът бе трансплантиран в Тулуза и сега се чувста много добре.
Тук искам да вметна, че при фамилна обремененост, честите изследвания са препоръчителни. Ако има съмнение за наследствено заболяване, редно е да се направи генетичен тест, който да потвърди или да отхвърли носителство на генетична мутация. Това може да се случии в генетичната лаборатория на нашата болница.Ако тези заболявания бъдат установени още в ранна възраст, може ли да се предотврати увреждането на бъбреците?

Разбира се! Например, при болеста на Фабри, която се проявява най- често през второто десетилетие от живота, и има не само бъбречни прояви. При нея липсва един белтък и това е причина за увреждане на кръвоносните съдове, общо казано. Този белтък е синтезиран в лабораторни условия и ако се прилага при пациенти с доказана генетично болест на Фабри, това би довело до значително удължаване и нормализиране на живота на тези пациенти.За съжаление, въпреки усилията на лекарите, понякога пациентите стигат до необходимостта от диализно лечение. Какви рискове крие то?

Диализното лечение е сложен процес на извънбъбречно очистване на кръвта, съчетан с подходящо медикаментозно лечение. Този процес е строго индивидуален при всеки пациент. При диализната терапия се налага висок прием на антикоагуланти, което увеличава риска от кръвотечение и влияе на костната плътност. При диабетно болните пък хипогликемията по време на процедурата е честа и също трябва да се има предвид. Освен това пациентите с ХБЗ често развиват вторичен хиперпаратиреоидизъм, което води до нарушение на калциево- фосфорната обмяна, а оттам до отлагания на калций в кръвоносните съдове и намалена костна плътност. Адекватното лечение забавя този процес.Колко дълго човек може да бъде на диализа преди да се наложи трансплантация?

На първо място това зависи от компетентноста на лекуващите специалисти- както лекари, така и медицински сестри. Смея да твърдя, че в отделението по диализа към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски”, ръководено от доц. Ненчев, европейско светило в диабетната нефропатия, работят едни от най- добрите специалисти у нас.От значение за удължаване на живота при пациенти на диализа са диализните разтвори, които се използват, вида на реверсната осмоза, а така също и въвеждането на някои новости. В нашето Отделелние по хемодиализа например използваме метода на хемодиафилтрация,  който позволява да се очистят от организма вещества, като серумния фосфор, което при обикновената хемодиализа е невъзможно.
Като продължителност, мога да дам пример за една жена от гр. Монтана, която е повече от 20 г. на диализа. Това е малко тъжно, защото показва, колко дълго може да се чака ред за трансплантация.