Back to top medicaltime.bg

Д-р Нели Колева, Клиника по нефрология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: ПАЦИЕНТИТЕ С БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА СРЕД РИСКОВИТЕ ГРУПИ ЗА COVID-19 

Д-р Нели Колева е нефролог – интернист. Завършва медицина в Медицински Университет Варна през 1991 г. Придобива специалност по Вътрешни болести през 1999 г. и втора специалност по Нефрология през 2004 г. Започва работа в Спешен сектор и Вътрешно отделение в РБ, гр. Балчик. В продължение на 15 г. работи в отделението по диализа на Националната Кардиологична болница. През март 2009 г. започва работа в Диализното отделение на МБАЛ "Токуда Болница София". От 2017 г. е част от екипа на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Преминала е квалификационни курсове по ехография, актуални проблеми и нови подходи в лечението на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност. Участвала е в множество научни форуми у нас и в чужбина.

 

В условия на пандемична вирусна ситуация сме. Как ще се отрази тя на бъбречно болните и хипертониците?

 

Да, сегашният период е труден, тревожен и несигурен  за всички.

При всички грипни епидемии  досега, с приоритет са били  преди всичко  рисковите групи от деца,бременни и възрастни хора с хронични   заболявания. Голяма част от пациентите с  бъбречни заболявания провеждат лечение с Кортикостероиди и други имуносупресивни медикаменти, което ги причислява към тези рискови групи.

Пациентите с диабет ис хронични белодробни заболявания, които приемат имуносупресиращи медикаменти са с намалена имунна защита и са високо рискови в създалата се обстановка. При заразяване те боледуват много по – тежко и развиват често  усложнения, понякога с фатален край .

 

Още един въпрос в контекста на грипните вируси. Най-уязвими са възрастните хора и хронично болните. Защо българинът не се лекува навреме, а оставя заболяванията да хронифицират? Какво бихте препоръчали?

 

Трябва да призоваваме и окуражаваме гражданите да не пренебрегват различни симптоми, а да потърсят навременно  медицинска помощ и консултация със съответния специалист. Много по-лесно и ефективно се лекува заболяване, което е диагностицирано навреме и третирано  адекватно.

Трябва да се възпитаваме да пазим нашето здраве и да повишаваме нашата здравна култура, което е важно  за качеството ни на живот и благоденствието на обществото.

Баба ми казваше ”Когато има лек има и век„. Всъщност в последните години аз наблюдавам една положителна тенденция от страна на младите хора да се интересуват и да бъдат активни по отношение на тяхното здраве и превенцията на   заболявания като  затлъстяване, повишено артериално налягане, бъбречно – каменната болест и други. Това е много хубаво и обнадеждаващо.

 

Какви са новите подходи в лечението на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност? Приложими ли са в българските болници?

 

Целта при лечението на хроничната бъбречна недостатъчност е да се спре или  забави прогресията на заболяването и да се отложи започването на ренозаместителната терапия т.е. диализното лечение.  В нашата клиника екипът от специалисти – нефролози , кардиолози и ендокринолози работи комплексно в това направление. . Подходът и насоките при лечение  са актуални и съобразени с европейските и световни насоки и правила на лечение установени от Европейската и Американската общност на нефролозите.

Препоръчително е пациентите с ХБН да бъдат  навреме диспансеризирани и наблюдавани от специалисти нефролози, да се хоспитализират регулярно  в нефрологични клиники за преоценка на бъбречната функция и оптимизиране на терапията, също  и при възникнали усложнения. 

 

Една от най-полезните кампании на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” е „Кръвно. Бъбрек. Направи връзка”. Има случаи, при които лекарят лекува само хипертонията или само бъбречната недостатъчност, а става въпрос за високо кръвно, което поражда бъбречна дисфункция, а понижената работа на бъбреците води до повишаване на кръвното налягане. Защо в България липсва комплексният подход при диагностика и провеждане на лечение и какво трябва да се направи, за да бъде решен този проблем?

 

Артериалната хипертония е основен симптом при бъбречните заболявания и нейното присъствие е като правило, а отсъствието й е изключение. Сърцето и бъбреците са органи, които са тясно свързани и си изпращат сигнали и са в постоянна кореспонденция по между си . Основен фактор за регулиране на Артериалното налягане е Ренин – Ангиотензин  - Алдостероновата система, която се сентезира в бъбреците. При активиране  на ренина и ангиотензина се повишава артериалното наляганеи започва един порочен кръг на взаимозависимост.  Тук лекарят се намесва,  като включва  на първи избор в терапията Ренин – Ангиотензин рецепторнте блокери, които имат  протективно дествие върху бъбреците. Разбира се терапията се комбинира с други групи антихипертензивни медикаменти и се търси максималния ефект. В лечението могат да се включат инвазивни кардиолози   и хирурзи , когато става въпрос за реновазална хипертония – стеснение или аневризма на бъбречната артерия и е необходима дилатация, аблация или хирургично лечение. Аз мисля , че комплексният подход  съществува и кардиолози, и нефролози работят заедно доста успешно.Особено при нас. Смея да твърдя, че Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е едно от много малкото места в България, където има възможност накуп да оценим комплексно състояние на пациентите. За това помага много и профилът на клиниката – всички лекари имат като минимум поне по две клинични специалности, а това е много важно за цялостната диагностика.

 

Кога артериалната хипертония дава необратими поражения върху бъбреците? Състоянието до каква възраст и какъв стадий може да се повлияе?

 

Лечението на хипертонията е отговорност за лекаря и за пациента. При повишаване на артериалното налягане, много бързо, за седмиц-две кръвообръщението и организма се адаптират към повишеното налягане.Пациентът може да е имал главоболие, сърцебиене и  понижена работоспособност, но те бързо изчезват и той не търси лекарска помощ. На по-късен етап, случайно, при преглед се установява повишеното артериално налягане и често и усложненията, свързани с него. Затова няма определена възраст, а лечението е комплексно и системно. Лекарите съветват пациентите да бъдат отговорни и постоянни в лечението на хипертонията, което е част от успеха. В този смисъл целта е да не се  допускат  необратими поражения.

 

Все повече млади хора имат бъбречни оплаквания. На какво се дължи това? Вашите съвети като специалист?

 

Това се дължи на начина на живот, хранителни навици, наследственост и, разбира се, здравната култура. Пиенето на повече течности и използването на алкални храни – плодове и зеленчуци , избягването на високопротеинови диети  и злоупотребата със сол,  са  оновни при превенцията на бъбречната  функция и лечение на бъбречните заболявания. Разбира се спортът, движението, разходките сред природата са също важни. За съжаление голяма част от младите хора прекарват работния ден в офиса пред компютъра.

 

Сайтът се чете и от много родители. Как трябва да възпитават те своето дете, за да порастне човек без бъбречни проблеми: хидратация, правилно хранене?

 

Още от ранна детска възраст трябва да се създават навици на хранене и режим. Да се избягват рафинираните  храни, богати на въглехидрати,газираните напитки, тестени закуски и пици на парче. Спортът е важен за здравето  и възпитанието на децата. За съжаление съвремените деца са целодневно пред телевизията, компютрите и телефоните. Факт е високия процент на затлъстяване и диабет в популацията. Задача не само на родителите , но и на цялото общество, е да създадем условия, да възбудим интерес и повишим тяхната физическа  и здравна култура.

 

В наближаващия летен сезон ще заговорим и за урогенитални инфекции. Вашите съвети?

 

Важно е да се пият повече течности, да се обърне внимание на личната хигиена  - миенето на ръцете е най-важното! Да се внимава с избора на басейн, водна пързалка или море. Когато се появят оплаквания да се потърси адекватна медицинска помощ при специалист, а не да се провежда самолечение, което само усложнява процеса и удържава терапевтичния период.