Back to top medicaltime.bg

Д-р Гиритлиев: Фибринолизата е метод, който променя хода на инсулта и намалява инвалидизацията!

Тежките поражения на мозъчния удар могат да бъдат смекчени и дори предотвратени със своевременното прилагане на този метод



 

 

Каза в интервю за MedicalTime д-р Александър Гиритлиев – началник на отделението по неврология в УМБАЛ „Пловдив”. Каква е същността на този метод, откога се прилага в България? Какво е неговото предимство и какви са показанията за неговото прилагане? Отговор на тези и още въпроси вижте в разговора с д-р Александър Гиритлиев.  

 

-         Д-р Гиритлиев, каква е същността на метода фибринолиза?

-         При този метод се използва тромболитичен медикамент за извършване на интравенозна тромболиза и за премахването на оклузията (запушването на артериални мозъчни съдове след преживян исхемичен мозъчен инсулт). Казано по-разговорно и достъпно, там където има образувана плака и запушване на съда, именно този медикамент разгражда основната мрежа, вследствие на което се премахва запушването. До поясня – един тромб съдържа т.нар фибринова мрежа, върху която вече се наслагват формените елементи на кръвта. И когато, както казах, тази мрежа се разруши, ние де факто постигаме нормална канализация на този кръвоносен съд. Което всъщност е премахване на причината за този исхемичен мозъчен инсулт. Това, от своя страна, намалява инвалидизацията при тези пациенти и повишава качеството им на живот.

 

-         Т.е., основният ефект е отпушване на кръвоносния съд и премахване причината за исхемичния инсулт?

-         Резултатите от този метод в световен мащаб показват  по-добра реканализация и подобряване на мозъчното кръвообращение.  Това води  съответно  до подобряване на морфологичните  и функционалните нарушения на централната нервна система. И, както вече два пъти споменавам, води съответно и до намаляване на инвалидизацията и подобряване качеството на живот на пациентите, преживели исхемичен мозъчен инсулт. Искам обаче да отбележа, че има доста показания, както и противопоказания за прилагането на този метод. Пациентите биват подбирани, т.е., не всеки човек с такова състояние и диагноза е подходящ за прилагане на фибринолиза.

 

-         Кажете тогава в кои случаи се прилага? Какви са показанията?

-         Показанията са доста. Като се започне от времето на настъпване на първия симптом, който предполага възникване на инсулт, не трябва да преминат повече от 4 часа и половина. Това е един времеви прозорец  и ако реакцията се забави, може да се провали всичко. Т.е., прехвърлянето на този времеви прозорец е контраиндикация за провеждането на фибринолиза. Ненапразно призивът на Европейската асоциация за лечение на инсултите (ESO) е „времето е мозък”. Затова препоръката ми към общопрактикуващите лекари, колегите от Неотложна медицинска помощ и други медицински специалисти е следната: дори само при съмнение за мозъчен инсулт, да транспортират пациента до спешни приемни отделение на болници, които могат да приложат съответния метод. Само така болните ще могат да бъдат оценени от невролог по критериите за извършване на фибринолиза.

 

-         В тази връзка, каква е препоръката ви към хората в това отношение?

-         Аз призовавам и се надявам тази информация да стигне до много повече хора: те не трябва да се бавят при налични показания за инсулт, за да може да им се помогне. Защото никой не може да каже как ще се развие инсултът. В това е целият смисъл на този мой призив. Тъй като в практиката много често се случва следното: появяват се симптоми, а човекът си казва: на мене ми отмина леко, няма нужда да отивам на лекар. А така се пропускат много важни моменти и вече на другия ден може да е късно и да се стигне до тежки инвалидизации. Пък и смъртността при инсултите е доста голяма. Ето това е целта: хората да са информирани, че се прилага методът фибринолиза, който може да ги спаси от инвалидизация. Той се прилага в България още от 2005 година, а в нашата болница го прилагаме от 2012-та година.

 

-         Казвате, че хората не трябва да се бавят при налични показания за инсулт. Припомнете тогава кои са тези налични показания за инсулт, т.е., първите проявления и симптоми?

-         Те са най-елементарни, в смисъл начални леки симптоми на един започващ инсулт. Разбира се, важно е да ги припомним, а за хората е важно да ги запомнят и най-вече да не ги игнорират:

  • промяна на говора;
  • изтръпване на крайници;
  • намаляване на мускулната сила;
  • неадекватност при комуникация;
  • увисване на устен ъгъл;
  • световъртеж;
  • нарушено равновесие.

 

Както казах, това са начални леки симптоми на един започващ инсулт и трябва да се действа бързо. Затова, когато срещу себе си видите как на ваш близък, приятел, познат му се изкриви устата, или му се промени погледът, или започне да изговаря трудно думите – тогава, при тези проявления, трябва „да светне лампичката за аларма”, че нещо се случва. И веднага да се търси квалифицирана помощ. Или пък закарайте веднага човека в спешно отделение. Там, съответно, трябва да се извика невролог, който да прецени проказанията и противопоказанията за провеждане на фибринолиза. И, което е много важно, изключително наложително, пациентът да бъде спешно транспортиран именно в болница с неврологично отделение, където се прилага този метод.

 

-         Д-р Гиритлиев, удачно ли е да посочваме противопоказанията?

-         Те са доста, но нека си останат за специалистите, а не да товарим хората и с това. Най-важното послание от мен към хората, както и от всички мои колеги-невролози, които прилагат този метод е да не се бавят при наличие на такива симптоми за започващ инсулт.

 

-         Ако трябва да обобщим, методът фибринолиза намалява инвалидизацията, което никак не е малко?

-         Разбира се, фибринолизата не е панацея – както казах, има си и противопоказания, в смисъл – едно лекарство може да подейства на едни болни, но може да не подейства на други. По-скоро характерното за този метод е, че намалява инвалидизацията и променя хода на инсулта като развитие. Всички знаем, че инсултът е социално значимо заболяване – и за държавата, и за близките. Много хора знаят колко трудно се обгрижва един инвалид. Животът на човека след инсулт се обръща, променя се коренно. Но има начин да не се стигне до тежки последици. Иначе, за съжаление, мозъчният удар поразява все по-млади хора, в разцвета на силите си. Обичайно стана 45-годишни хора да бъдат засегнати от това тежко състояние. Исхемичният инсулт заема водещо място сред социално значимите болести на обществото заради високата заболеваемост и инвалидизация – тя може да е лека, но може да е и много тежка. И разбира се, заради високата смъртност. Той е честа причина за деменция, епилепсия и депресия. Това е спешно състояние, при което трябва да се мисли бързо. Изключително важно е  адекватното разпознаване на симптомите и съответно търсене на лекарска неврологична помощ.

 

-         Д-р Гиритлиев, прилага ли се фибринолизата и при други съдови заболявания?

-         По принцип фибринолизата като метод на лечение доста отдавна се прилага при инфарктите, също така и при белодробните емболии. А сега вече и при мозъчният исхемичен инсулт. Знаете, мозъкът е малко по-деликатен орган, затова при неговото засягане по-късно се разработи като методика. Резултатите са много добри, разчитаме на него като за начално овладяване на симптомите. И вече се прилага във всички неврологични отделения. Що се отнася за другите методики от интервенционалната неврология, те се прилагат в определени Центрове в България, тъй като за тях се изисква малко повече апаратура и подготвени кадри. Но интравенозната тромболиза е за по-широка употреба, както се казва. И може да се изпълнява във всяко неврологично отделение с готовност за лечение на инсулти и с определена апаратура, разбира се, за която също има изисквания. 

 

-         Д-р Гиритлиев, в заключение пак да призовем хората да не губят време при наличие на показания за инсулт?

-         Да, това е основното. Да се направи широко популяризиране на този метод, за да не си стоят хората по къщите и да не знаят какво да предприемат. В някои страни непрекъснато върви реклама по телевизията в тази връзка. Дори бях прочел някъде, че в Бразилия примерно от години преди мач се пуска реклама именно на такива методи, които могат да спасят човека от инвалидизация, които могат да спасят живота му.