Back to top medicaltime.bg

Доц. Валерия Хаджийска: ПЕТ скенерът предлага много по-прецизно изследванеНовите възможности са значително подобрени, защото тази технология навлиза все повече и Слава Богу навлезе в България в последните 10 години, каза доц. Валерия Хаджийска, началник клиника "Нуклеарна медицина" в Александровска болница.

И това е едно уникално функционално-морфологично изследване, защото то съчетава възможностите на обикновената компютърна томография и тези на позитронно-емисионната томография.

Благодарение на което ние получаваме един слят хибриден образ, който комбинира и метаболитната активност на патологичните промени, и техния структурен вид.

По-точно и по-прецизно ли е изследването:

“Категорично да, особено с новото поколение апарати позитронно-емисионна томография се получава уникален образ, като той направлява следващата терапия. Той е от ключово значение за оценка на ефекта от терапията на пациентите. Затова дали тя трябва да се продължи и дали трябва да се продължи във вида, в който е – дали да се усили, дали да се спре и т.н.“

Със скенера по-скоро не могат да се откриват нови заболявания.“Те са познатите на всички, до болка за съжаление, предимно онкологични диагнози“, уточни доц. Хаджийска.

Лечението е по-щадящо за малките пациенти “специално с апарата, с който разполагаме, защото високата чувствителност на неговата система позволява инжектираната доза на радиофармацевтика да се намали с 50% при изображения с много по-високо качество. А от гледна точка на самото компютър-томографско изследване, което е интегрирано в този хибриден апарат, също благодарение на една техника за обратна реконструкция, имаме възможност да намалим самото облъчване с до 40%", посочи още тя.


От: BNR