Back to top medicaltime.bg

Доц. Атанас Кундурджиев: Стремим се да търсим сложния баланс между бъбречните усложнения и епидемията от COVID-19 

Доц. Атанас Кундурджиев е началник на Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той е един от най-големите специалисти в България в лечението на т.нар. кардио-ренален синдром (лечение на сърдечна недостатъчност в условията на бъбречна недостатъчност), както и на бъбречни усложнения, получени вследствие на диабет. Има три клинични специалности – вътрешни болести, кардиология и нефрология. 


Доц. Кундурджиев, голяма част от Вашите пациенти освен хронични бъбречни заболявания имат и високо кръвно и/или диабет. Това ли е най-рисковата група в този момент?

 

Наистина това е една от най-рисковите групи, защото самите хронични бъбречни заболявания са много разнообразни и всяко от тях променя възможността за реакция към инфекция по различен начин и много често може да се обостри от нея. Една част от нашите болни са с хронични гломерулонефрити, които са имунни заболявания и правят организма податлив към инфекции, но и някои от тях се лекуват с медикаменти потискащи имунитета и това също ги поставя в риск в условията на епидемия. Има болни със системни заболявания, засягащи бъбреците, които са също много рискови. При някои имунни заболявания препоръчваме на нашите пациенти да не си правят ваксинации, защото това може да повлияе негативно на болестта. Мисля, че много публикации в пресата засегнаха въпроса за усложненията от коронавирусната инфекция,  специално за пациенти с артериална хипертония и захарен диабет, а много от нашите пациенти имат и двете състояния. Към всеки пациент подхождаме индивидуално, като се стремим да търсим сложния баланс между различните бъбречни заболявания, усложненията и епидемичната обстановка.

 

Има ли някакъв протокол за това как трябва да подхождате към тези пациенти в условията на пандемия?

 

Тъй като това е ново състояние с непознат досега агент няма все още изработени конкретни протоколи. Съвременната наука работи на принципа на доказателствата, а натрупването на такива е дълъг процес и затова на този етап съществуват препоръки от клинични наблюдения и империчен опит.

  

Как успявате да им помагате във Вашата клиника в сегашната ситуация и най-важното: продължавате ли да ги лекувате?

 

Взели сме мерки да не допуснем приема на пациент с коронавирус в клиниката, защото това би било пагубно за останалите пациенти. Както споменах почти всички попадат в категорията с висок риск и трябва да бъдат максимално предпазени от инфекцията. Всеки пациент преди да бъде приет се термометрира и му се прави бърз тест за коронавирус.  Ако теста е отрицателен и няма клиника за коронавирус се приема, ако е положителен се процедира според препоръките на Националния щаб. За щастие досега не сме установили пациент с положителен тест при нас. Персоналът носи защитни средства през цялото време, защото се доказа в световен мащаб, че медицинския персонал освен, че може да се зарази, но и може да стане вектор за разпространения на заразата.

Бел. Ред: От Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ са отворили специален, директен телефон за консултации и прием на пациенти, докато трае епидемията:

02/952 38 33 (в делнични дни, от 8:00 до 16:00 ч.)