Back to top medicaltime.bg

Директорът на СЗО: „Във всеки един момент може да избухне грипна епидемия, която да убие милиони!”Предупреждава Генералният директор на Световната Здравна Организация доктор Тедрос Адханом Гебрейесус. През 2017-та година той стана първият африканец начело на тази организация.    

 

„Разрушителна епидемия може да започне във всяка една страна по всяко едно време, тъй като медицинската общност, както и човечеството не сме готови, а значи сме уязвими за всякаква епидемия, - казва още той”. Следващото избухване на епидемия според неговите думи може да има ужасни последствия както за населението, така и за икономиката на множество страни. Заявявайки, че могат да загинат милиони, той не уточнява конкретно пандемия от какво заболяване или инфекция трябва да очакваме.

 

Последните страхове пред пандемия се появиха след сериозните избухвания на грипни епидемии, които преследват човечеството през последните години. Най-засегнати в това отношение се оказаха САЩ, Австралия, Франция и Великобритания, съобщава Дейли Мейл. 

 

Медицинската общност обаче е най-потресена от избухналата чума на Мадагаскар, която се случи през ноември миналата година. Тогава изглеждаше, че няма да успеят да я удържат и тя ще се разпространи в целия свят. А последната пандемия от вируса Зика, причина за която станаха комарите и която през 2016-та година засегна 70 страни, съвсем изненада учените.

 

Говорейки за опасността от нова пандемия на медицинска среща в Дубай в началото на тази седмица, доктор Тедрос Адханом Гейбрейесус заявява: „Аз описвам не някакъв кошмарен сценарий в далечно бъдеще. Разрушителната епидемия може да започне във всяка една страна по всяко едно време. И тогава тя ще убие милиони хора, защото ние няма да бъдем готови за нея. Независимо от всички изследвания и усилия на медиците, светът и до този момент си остава уязвим”. Той добавя, също така, че не е толкова от значение каква инфекция или заболяване ще предизвикат новата пандемия, тя, така или иначе, ще повлече след себе си ужасни последствия както за живота на хората, така и за икономиката на много страни.

 

По-рано д-р Гебрейесус предупреждава за опасността от грипа. Той напомни за събития със стогодишна давност, когато от т.нар. испански грип през 1918 година загинаха 50 милиона човека – три пъти повече, отколкото по време на Първата световна война. По думите на специалиста постоянното мутиране на вируса може във всеки един момент да се съедини с други щамове и да се превърне в смъртоносен. Така например по тази причина избухна пандемията от свински грип през 2009 година. Напомняме, че тогава загинаха около 300 000 човека в целия свят, бяха засегнати 60 страни.

 

Д-р Силви Бриан, специалист по инфекциозни заболявания в Световната Здравна организация, назовава като една от причините за разпространение на болестите е фактът, че хората „пътешестват по света много повече и много по-често”.

 

Между другото, директорът на департамента по биоинформатика PanaGene Ltd, вирусологът Владимир Блинов смята, че през тази зима светът се сблъска с нова пандемия на вирусния грип. По негови данни вирусите имат свойството да се „препоявяват” на всеки 60 години. H2N2 за първи път е отбелязан през 1957 година в Азия и по различни данни е отнел живота на 1 до 4 милиона човека. „Сега ние следим за H2N2, но трябва да се случи рекомбинация между вирусите на грипа при птиците и грипа при свинете”. Ученият смята, че разпространяването на нова версия ще започне от Китай, тъй като там е съсредоточена най-голямата популация на свине и птици. Този нов вариант на грипа е опасен с това, че фармацевтичният отрасъл не е готов за него и няма действащи ваксини против този щам.