Back to top medicaltime.bg

Динна Темелкова: Пандемия има, но животът трябва да продължи!

На 24-ти ноември се открива изложбата на Христо Габеров "Моят свят"Динна Темелкова към момента управлява арт проявите в галерия Къщата на София. Работила е в сферата на IT, но рязко сменя професионалния курс, след като вижда къщата на Адриана Будевска. Аз се запознах с нея на изложбата на Виктор Леви и останах очарована. От онзи плам, с който показва картините и говори за история на изкуството и за историята на къщата. Една млада жена, която е майка, съпруга и едновременно с това, чрез творците, които представя, живее магичната приказка на далечни и близки самобитни земи - Африка, Египет, Родопите.


Динна, как се срещнахте с Къщата на София?

 

Къщата на София съществува от 3 години, като празнуваме нашия рожден ден на празника на града София, както и на вярата, надеждата и любовта. Мястото е специално, защото е част от културното историческо наследство на нашия град. Къщата е построена през 30-те години на миналия век от архитектите Васильов и Цолов, които са проектирали сградите на Народната библиотека, БНБ, църквата Св. Неделя.

Освен това в тази къща е живяла и починала Адриана Будевска, която е примата на Народния театър по времето на Кръстьо Сарафов. Разбрах, че тази къща е перфектното място за осъществяването на моя проект за център за изкуство и култура в мига, в който разбрах за историята на това място. Освен това имаше и знак, пред къщата имаше поставено едно ангелче под цъфнала роза в градината, което беше първото нещо което видях, като дойдох на това място за първи път. Началото беше трудно, защото трябваше да съвместявам работата ми в корпорация в областта на телекомуникациите, както и ролята на майка на малко дете, но когато има желание, всичко е възможно. Просто е въпрос на по-добро планиране. Но получавам и помощ и подкрепа от цялото семейство.

 

 

Време ли е за изкуство в пандемията?

Категорично Да. Просто трябва да се спазват мерките. Последната изложба откривахме в продължение на 3 дни, за не се струпват хора. Ще запомня изложбата на Виктор Леви -“Чесралетът на един луд”, освен с много въздействащите картини и с предложението за брак, което той направи по време на откриването на изложбата. Така че, да пандемия има, но животът трябва да продължи, макар и с маски, имаше годеж в Къщата на София!

 

 

Разкажете ни за предстоящата изложба на 24 ноември...

 

Вече сме в очакване и на следващата изложба, която е на 24.11. Пак, за да няма струпване на хора, ще имаме ден на отворените врати, когато от 11 до 20 ч. ще има възможност за среща на живо с художника Христо Габеров.

 Интересното за него е, че преди 20 години той стига с колело от България до Южна Африка.

Пътешествениците минават през Близкия Изток – Турция, Сирия, Йордания, Израел, Палестина, Египет – 5 500 км за два месеца и половина. Прелитат разстоянието от Кайро до Найроби, Кения.

След това отново на колела преминават през Кения, Танзания, Малави, Мозамбик и Зимбабве до Южна Африка – общо 7 000 км.

Връщат се обратно в Европа със самолет от Йоханесбург до Лисабон.

Отново тръгват с колелата и минават през Португалия, Испания, Андора, Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Италия, Словения, Хърватска, Сърбия и най-накрая България – общо 4 500 км в Европа.

Нямали са спонсори, всеки от тях е разполагал с $1000. Цялото пътешествие продължава 300 дни. Те минават през 23 държави на три континента като 16 500 км са на колела.

Продължава да сънува цветовете на Африка, за това и ги рисува. Картините са като живи.

 Заповядайте да разгледате!

 

 Интервю на Таня Иванова