Back to top medicaltime.bg

Деница Венкова, Brand Manager Doppelherz: Сега, повече от всякога, подкрепата на имунната система е от изключително значениеДнес, когато официално се въвеждат новите противоепидемични мерки, наложителни заради разрастващата се криза с Covid-19, стартираме кампанията "Съхрани здравето на възрастен човек". На нашия апел да подпомогнем здравето на възрастни хора с витамини и хранителни добавки веднага се отзова Деница Венкова, Brand Manager Doppelherz.  
Doppelherz България дари витамини и хранителни добавки за над 70 възрастни човека от Социален дом Добревци. Благотворителната инициатива е просто поредната за екипа на Допeлхерц, които често даряват продукти на възрастни и деца.

Деница Венкова е млада, енергична, успешна като майка и съпруга, и бизнес лидер. Участва от самото начало в разработването на бранда Doppelherz в България и има огромен принос продуктите да са познати и предпочитани от българина. Използваме случая и помолихме Деница да ни даде няколко здравни съвета, които биха ни предпазили в разгара на грипната вълна.

 - Какви витамини и добавки би препоръчала за нашите читатели през есенно-зимния сезон и какво да направим, за да подсилим имунитета си?

Грижата за здравето е основен акцент особено през есенно-зимния сезон. Сега, повече от всякога, подкрепата на имунната система е от изключително значение.

За общо ѝ стимулиране важна роля играят витамините С и D, както и микроелементите селен и цинк.

Усвояването на витамините зависи от много фактори като например количеството, което сме приели и от това дали са мастноразтворими или водоразтворими. Водоразтворимите витамини, какъвто е витамин С, за съжаление не могат да се съхраняват в организма за продължителен период от време и част от приетото количество се отделя неусвоено. Един от начините да избегнем постоянен прием на таблетки витамин С е като изберем продукт със специално разработена за тази цел ДЕПО таблетка. Структурата на тази таблетка служи като "резервоар" за хранителни вещества и по този начин осигурява необходимото количество витамини на организма през целия ден, съобразено с нуждите му.
Витамин С е първи избор за профилактика и борба с вирусни инфекции. Редица клинични проучвания доказват ползите от приема му. Те включват ефект върху имунната система, антиоксидантна клетъчна защита и по-бързо възстановяване на тонуса, тъй като намалява чувството на отпадналост и умора.


За функцията и доброто състояние на имунната система отношение има също и витамин D. През студените есенни дни както и в условията на повишен риск от инфекции, човек става по-малко подвижен. Недостатъчното време, прекарано на слънчева светлина, напредването на възрастта и непълноценният хранителен режим могат да доведат до неговия недостиг в организма. Всъщност национално представително проучване проведено от Българското дружеството по ендокринология през 2012 година, констатира, че 76% от българите имат недостиг на витамин D.

Значението на цинка в подкрепа на имунитета е отдавна известно. За съжаление организмът ни не може да го произвежда, а той участва в редица важни процеси.  Доказана е неговата способност да предпазва мембраните на клетките от увреждащите ги фактури. Цинкът е много важен съюзник на витамин С за повишаване на имунната защита.  През грипния сезон и есенно-зимния период, когато страдаме от понижен имунитет, засилен косопад и чупливост на ноктите, продуктите, съдържащи цинк са особено добър избор.

Небезизвестни са възможностите на селена в подкрепа на имунната система. Той осигурява антиоксидантна защита на клетките в организма и може да бъде набавен чрез консумацията на растителни продукти. За съжаление проведените изследвания през последните години показват, че почвите в България са бедни на този микроелемент, което на практика означава, че трудно бихме могли да си го набавим само чрез храната, а по-скоро имаме нужда да повишим приема чрез допълнителни източници под формата на хранителни добавки.

Благоприятен ефект върху имунната система оказва и концентратът на сок от арония, тъй като е богат на природни флавоноиди и полифеноли.

Грижата за здравето е отговорна задача. Доверете се на продукти, съдържащи богата комбинация от витамини С и D, микроелементи цинк и селен, както и концентрат на сок от арония с доказан ефект по отношение на имунната система и борбата ѝ с вирусните инфекции.


 

- Направи ли ни по-добри пандемията или точно обратното?


Щастлива съм, че съм част от Куайсер Фарма. Повече от 120 години основният приоритет на компанията е свързан с грижата за здравето и устойчивото използване на природните ресурси. Ясно осъзнаваме нашата отговорност. Винаги сме подкрепяли болници, пациентски организации, пенсионерски клубове, диабетни дружества, домове за възрастни хора в нужда независимо дали се намираме в условия на пандемия или не. От месец септември тази година подкрепихме и фондация „За нашите деца“ с тяхната кауза, свързана с превенция на изоставяне на бебета и малки деца.  Благодарение на работата на фондацията през 2019 година спасени от изоставяне и трайна раздяла с майките си са 342 деца, а 1428 деца и техните родители са получили социална и психологическа помощ.
 
"Добрата" страна на тази пандемия е, че действително ни направи по-съпричастни. През последните месеци сме свидетели на множество инициативи на други компании, в помощ на хора в нужда. Сега по-важно от всякога е да обединим усилия и да се преборим.

Използвам случая да благодаря на фармацевтите и лекарите за всички грижи и усилия, които полагат в името на живота.

 
- Какво си пожелаваш през предстоящата година – и в личен, и в професионален план?

Основното, което пожелавам на себе си и всички хора по света, е да бъдем здрави и отговорни. Останалото ще го постигнем. Нека силата и вярата бъдат с всеки един от нас.

Medicaltime.bg подема нова благотворителна инициатива в подкрепа на възрастни хора от социални домове и хосписи. Целта на кампанията "Съхрани здравето на възрастен човек" е да осъществи посредническа роля между фармацевтичните компании дарители и нуждаещите се възрастни хора. Компаниите дарители могат да се свържат с нас: info@medicaltime.bg.