Back to top medicaltime.bg

Студентка по медицина от МУ-Варна е българският младежки посланик на Европейския кодекс за борба с ракаКрасимира Зайкова, която е студентка във втори курс на специалността „Медицина“ във варненския МУ ще бъде българският младежки посланик на Европейския кодекс за борба с рака (ЕСАС). Задачата на девойката е да предава положителни здравни послания към обществото, които възпитават поведение, подкрепящо здравето.

„Изпуснах си телефона в мига, когато ми съобщиха. Бях изненадана, защото мина месец след подаването на документите и вече мислех, че са избрали друг, но в същото време се развълнувах и се почувствах горда“, споделя бъдещата лекарка и настоящ младежки посланик.

Изборът на Красимира е направен от борда на Асоциацията на европейските лиги за борба с рака (ECL). Това е организация, която представлява национални и регионални лиги за борба с рака в Европа и обединява млади хора от над 30 държави на Стария континент. Посланиците са студенти и млади професионалисти от сферата на медицината, общественото здраве, правото, политическите науки и други специалности.

Инициатор на ЕСАС е еврокомисията. Кодексът е разработен от международната агенция за изследване на рака на СЗО.
В следващите пет години, колкото е продължителността на мандата, Красимира ще работи активно. Ангажиментите й са да организира кампании, срещи, конференции, чрез които фокусът на общественото внимание да бъде съсредоточен върху ограничаването на онкологичните заболявания и ефективния контрол върху тях.

„Ще се посветя на това, защото е важно. За мен да бъда доброволец е предизвикателство, но и нещо, което ми носи удовлетворение и върша с цялото си сърце“, признава студентката, която има опит от участието си в Младежкия Червен кръст и от активната си работа в социалната чайна във Варна, където всяка събота работи с останалите доброволци с децата от ЦНСТ „Изгрев“.

Красимира Зайкова ще разпространява и Манифеста на членовете на ЕП срещу онкологичните заболявания (МАС) сред кандидатите за ЕП и настоящите европейски и национални депутати, здравни организации, изследователски центрове, институти. Задачата е документът да бъде подкрепен от колкото е възможно повече представители на европарламента. Основният акцент в него е ефективният контрол на онкозаболяванията в Европа. И това не е случайно, защото статистиката показва, че всяка година новите случаи на рак на Стария континент са повече от 3 700 000, а смъртните случаи са 1 900 000.

Специалистите са категорични, че онкологичните заболявания и в бъдеще ще са едно от основните предизвикателства. Затова са необходими общи и целенасочени действия. От страна на политиците, които ще трябва да предприемат действия за по-строг контрол, а от страна на хората да насочат усилията си към малките, но толкова важни стъпки, които помагат болестта да бъде ограничена.

Три са основните цели на Манифеста и те са:
максимално да бъде използван потенциалът на превенцията на рак;
да бъде осигурен достъп до висококачествени лечения;
да бъде подкрепяно участието на пациентите при вземането на здравни решения.
Красимира Зайкова вярва в своите възможности да убеждава, да работи максимално, да се посвещава на каузите и да бъде лидер. През следващите пет години ще докаже, че неслучайно е станала младежкият представител на България и първият от Варна.

Източник: Framar.bg