Back to top medicaltime.bg

Психологът на УМБАЛ „Чирков“ в Карловско: „Хората са в състояние на психологическа криза“ 

Всяка криза минава през етапите на дезорганизация, реорганизация и адаптация. Пострадалите от тежките наводнения в Карловска област се намират във фазата на реорганизация. Те трябва да знаят, че адаптацията винаги идва. Така психологът от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ д-р Славомир Славов описа психологическото състояние на хората, засегнати от бедствието и се опита да ги успокои.

 

„Пострадалите много трудно намират думи, с които да опишат как се чувстват и са силно притеснени, как ще се справят физически и финансово. Те са в състояние на психологическа криза“, коментира д-р Славов.

 

Търсещите медицинска помощ имат най-голяма нужда от измерване на кръвното, промивки на повърхностни рани и от психологически кризисни интервенции.

 

„Когато човек е в криза неговият личностен и социален баланс се нарушава и е необходима намесата на психолог. Ние даваме пространство да си вентилират емоциите, които сега са много и хаотични. Идеята е да възвърнем нормалното им функциониране“, допълни психологът.

 

Освен медицински прегледи и психологическа подкрепа, дежурните екипи на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се отзовават и на спешни сигнали като транспортират пострадали до близките болници.

 

Ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ изпрати през седмицата два дежурни екипа с линейки и психолог, които да се отзовават на повикванията на нуждаещи се от медицинска помощ в бедстващите райони.