Back to top medicaltime.bg

Не мляскай!

Или шо е то мизофония!Вие сте в офиса, работите си спокойно и сте в чудесно разположение на духа, докато някой наоколо не отвори пакетче солети и не започне да ги консумира. Човекът не ви е направил нищо, дори се държи мило с вас, но точно в този момент искате не просто да го помолите да спре, а да го замерите с тежък предмет, а причината е симпатичното хрупане. Всъщност, това се случва винаги, когато някой около вас преглъща, дъвче, мляска, подсмърча, тропа с крак или издава някакъв друг звук? Да, определено имате проблем и той си има име.


Нарича се „мизофония“


Много хора дори не знаят за това заболяване и не подозират, че страдат от него. То е сравнително често срещано и се характеризира със силно раздразнение и дори усещането за агресия при регистрирането на изнервящ звук, какъвто е хрупането или мляскането. За първи път се говори за мизофонията като заболяване в началото на 21-ви век.


Ако знаете, че страдате от него, не е нужно да се притеснявате или да смятате, че това е нещо крайно нередно. Мизофонията не е тежко психическо разстройство, от което да се срамувате. Освен това, то не се характеризира просто с раздразнението от определени звуци, а със състояние, което мислите, че може да ви докара до лудост. Мизофонията може да доведе не само до вашия душевен дискомфорт, но и до нарушаването на връзката ви с приятелите, семейството и изобщо със заобикалящия ви свят. Причината за това е реакцията ви при звуци, които за вас са крайно дразнещи. Тя може да отключи дори агресия във вас и при по-тежки случай може да се стигне дори до физическо посегателство. Рязката реакция и правенето на забележки също може да ви навреди в отношенията с околните. Все пак, не забравяйте, че и на вас се случва да издавате същите звуци, просто защото човешкият организъм е устроен така.


Това заболяване може да бъде доказано и чрез медицината. При страдащите от мизофония се наблюдава много по-мощна миелинизация на мозъка. Така че ако ваш близък ви гони от стаята, докато дъвчете, трябва да знаете, че това не е просто странност и проява на тежък характер, а заболяване, от което този човек страда. Има ли лечения за мизофонията? Специлистите твърдят, че няма конкретно лечение, което да помогне на страдащия. Това обаче не е повод да се предавате, защото можете да приложите разни методи.


Сред тях са: хипнотерапията и лечението със звуци


Точно така, подложете се на това, което ви тормози, за да свикнете с него. Топ 5 храни срещу махмурлук Интервю с черния ми дроб Оказва ли влияние кафето на метаболизма? Добрата новина е, че според учените мизофониците са много по-креативни и обикновено са надарени с необичайни възможности. 

От: woman.bg