Back to top medicaltime.bg

Наш режисьор пророкува войната във филмите си 
 
Диалозите между главния герой и Кралицата на смъртта в най-награждавания български филм "Немилосърдната красавица" са мистериозно пророчество за войната в Украйна, започнала месеци след финалните снимки на третата част на продукцията, коментират феновете на лентата.
В третата част на филма, който се превръща в мистерия и приказка, Кралицата на смъртта започва да говори на руски за безумието да умират хора за поредното парче земя. 
Режисьорът Николай Богомилов разкрива, че и в предишните му филми от последните 10 години темата за войната присъства, като провокира размисъл и отговор на много въпроси. 
Във филмите на Богомилов,  "Малкият човек Михаил" (2014) и "Кто они?" (2018) основната тема е опасността от трета световна война. В третата част на "Немилосърдната красавица", която заснехме през октомври 2021 година, се говори за войната повече от всичко. А тогава още нямаше никаква индикация за големите военни конфликти, които след това сполетяха човечеството", споделя режисьорът, чийто последен филм само за 5 месеца спечели над 80 награди от фестивали в цял свят.
"Това е резултат от оправдания риск да не разглеждам местна тема, а множество общочовешки теми, целящи да събудят чувства и мисли у много хора по цял свят. Затова в страни с различни култури и религии, с коренно различен национален бит и манталитет, филмът се приема еднакво добре. От Франция до Бразилия, от Америка до Индия, от Италия до Коста Рика, от Канада до Перу и т.н.  възприятието на журитата е почти еднакво - приветстват, награждават и благодарят. Вярваме, че България е предложила на света нещо наистина ново и въздействащо", казва режисьорът.
"Немилосърдната красавица" рекламира природните и исторически богатства на България. Кинаджии от различни страни по света са то питали къде във Франция са снимани средновековните  сцени във филма. А той им разказва как хижа "Боерица" във Витоша се е превърнала в средновековна баня, а до нея екипът е поставил най-старата парижка катедрала "Сан Северин", които така идеално си паснали. "Баба Вида" влиза в ролята на достоверен средновековен замък, а с. Ковачевица се превръща във впечатляваш френски средновековен град. Приказната природа в гората и планината над  родното село  на режисьора - Бистрица (до Дупница), става вълшебен декор във филма.
"Това място има магична енергия, която ме привлича от ранно детство. Още тогава чувствах странно присъствие, шум от стъпки в непосредствена близост до мен и въпреки страховете ми, правех опити да видя това, което чувах и усещах. Това чувство на страх и едновременно на възторг с неясна причина предадох чрез двойствената същност на тайнствените същества, които са невидими за главните герои", разказва още Николай Богомилов.