Back to top medicaltime.bg

Младежки център Пловдив с номинация за LUXURY Property AWARDS 2019 
Започнаха номинациите за деветото издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2019. Специалисти и журналисти ще номинират най-добрите фирми в луксозното строителство, архитектурата и дизайна, а наградите ще бъдат връчени на годишната церемония на 4 октомври 2019 г. в Хотел МАРИНЕЛА – София.

 
По традиция организаторите на конкурса поставят на фокус социалните проекти на общините и строителните компании.
Финалист за златните статуетки е първият по рода си младежки център в Пловдив, чиято основна цел е да осигури пространство за личностното и професионално развитие на младите хора, за разгръщане на тяхната креативност, като същевременно насърчава международно сътрудничество и междукултурния диалог.

 
В инфраструктурно отношение центърът е триетажна сграда, с обща застроена площ 535 м2 и 1605 м 2 разгъната площ. На първия етаж е разположена рецепция и 6 броя модерни съблекални, всяка от тях със собствен санитарен възел, баня, шкафчета и скамейки. Конферентна зала с капацитет 35 седящи места, три учебни зали и библиотека са разположени на втория етаж в сградата. Общинско предприятие „Младежки център Пловдив“ разполага и с 17 стаи за настаняване, 41 легла, като всяка от тях предлага на своите посетители гледка към Гребен канал Пловдив или към „Многофункционален спортен комплекс“. Центърът предлага двойни и тройни стаи, един апартамент и 3 стаи пригодени за хора в неравностойно положение. Всяка стая е със собствен санитарен възел и всички необходими удобства за престой.

 
Неразделна част от „Младежки център Пловдив“ е „Многофункционален спортен комплекс“, който разполага с 3 игрища за футбол на малки врати, 2 баскетболни игрища, 4 тенис на маси, едно комбинирано игрище за волейбол и тенис на корт, фитнес уреди на открито със слънцезащитна тента и пътека за бягане. Комплексът включва и подвижни трибуни за 500 човека.

Историята на проекта започва през 2014 г. - тогавашният министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова връчва на Георги Титюков, зам.-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“ при Община Пловдив, договор за проект BG 06 – 103 „Изграждане на младежки център в град Пловдив“, Програма „Деца и младежи в риск“, Компонент 1 – „Грижа за младежи в риск“, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Целта е реализираните от екипа на проекта дейности да отговарят на изискванията за получаване на „Знак за качество“ на Съвета на Европа, който вече е придобит.

Строителните дейности на територията на Гребна база Пловдив започват през месец януари 2015 г., а на 19 ноември същата година е открит новопостроеният център. На официалната церемония присъстват министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на града Иван Тотев, заместник-кметът Георги Титюков, посланикът на Норвегия н.пр. Гюру Катерина Викьор, Иван Модев от Министерство на образованието и науката, общински съветници и множество официални лица.

 
След приключването на проекта от месец май 2017 г. насам „Младежки център Пловдив“ функционира като общинско предприятие. Основната мисия на екипа е да бъде вдъхновение и да открива нови перспективи пред децата и младите хора, посредством включването им в иновативни образователни проекти и програми. Дейността на центъра е основен механизъм за осигуряването на благоприятно бъдещо развитие на цялата общественост. Акценти в предстоящите инициативи на екипа на „Младежки център Пловдив“ са повишаване на гражданската активност на младите хора, както и тяхното активно и трайно ангажиране в обществените процеси. Основен фокус в бъдещите дейности е и засилването на връзката и взаимодействието между родители – деца и учители, чрез включването им в разнообразни активности за постигане на взаимoразбирателство и изграждане на трайни взаимоотношения между страните, отговорни за подрастващите.
Партньори на Строителните Оскари са Камарата на архитектите в България, Българска предприемаческа камара, Националната строителна федерация и Международната академия на архитектуратата.
Журито е поверено на чуждестранни експерти като   мистър Клифърд Джон Портлок – един от водещите строителни индустриалци в Англия. Зад гърба си има множество престижни строителни проекти, като сред тях са един от лондонските театри, звеното за ядрено магнитно наблюдение в болница „Хай Уайкомбе“, ниверситетски зали в Оксфорд и Гилфорд, научни лаборатории в Оксфордшир, банки и много жилищни обекти в Англия и Германия,   италианският инвеститор и консултант Микеле Виола, д-р Дийпак Нарвал от Европейския икономически сенат, президентът на International Diplomatic Club – Amicability Сергей Дворянов, представители на браншовите организации и на медийните ни партньори.