Back to top medicaltime.bg

Историята на котка Преслава

Помогнете ни в борбата с ФИП!Докато обикаляме, търсейки помощ в борбата с ФИП, всички ме питат на кого е кръстена Преслава и ми се подхилкват тихо относно музикалните ми предпочитания.

Но всъщност това е една стара и дълга история, която започна през май 2010 г., в кв. Орландовци и всичките ми приятели я знаят.

Тогава имах кабинет в 5-та градска болница и менажирах пациентско сдружение. Търсех си квартира в Орландовци и попаднах около спирката на трамвай 18. Отнякъде изникна една красива, дългокоса, тъмноока, мургава ромска Преслава с кутия с две току-що прогледнали котенца.

Отнякъде съседка й подвикна: "Преслава, ако замъкнеш още животни вкъщи, майка ти ще те изхвърли!". Преслава ме погледна и се залепи за мен:

- Како, вземи ги, виж какви са хубави!

Не можех да ги взема, бързах за приемното си време в болницата. А и един приятел ми се бе обадил да осигуря линейка за лежащоболния му баща. Хвърчах 5 задачи напред, нямах никакви планове да ставам котешка майка.

Изведнъж отнякъде ни залаяха кучета и тръгнаха към нас (вероятно заради мяукащите котенца). Събрахме се групичка с още една жена и тинейджър и преминахме заедно покрай кучетата. Обаче вече бях хванала Преслава за ръка и кутията с котетата незнайно как се бе озовала в ръцете ми.

Така и не я върнах... Сигурно ромската Преслава е била щастлива, че взех котетата, но не помня нейната реакция, много вода изтече от тогава. 

Косматата Преслава (която тогава бе безименно коте) прояви своя характер още в трамвая, като врещеше за три сирени с детския си писклив гласец. Един дядка се обърна към мен с думите: "Върнете ги там, където сте ги намерили" и помня, че го изгледах много-много лошо.

Така Преслава, която по това време бе Преславчо, кацна на Славянска 18, където живеех. Една съседка взе черното й братче, защото не бях подготвена психически за две котета.

И започна любовта ни... Изпълнена с много нокти и зъби, защото Преслава има характер на пантера. Преслава се оказа гласовита колкото името си. Редките пъти, в които рискувах да я придвижвам с автобус, бяха истинско приключение. Преслава се катереше по тавана на клетката, висеше надолу с главата напук на всички закони на гравитацията и изнасяше концерт, като за Уембли, без допълнително озвучаване. За хореографията й с премятания всеки уважаващ себе си поп изпълнител можеше да й завиди. На почивката млъкваше, използвах момента и, с бързината на войник от специалните части, мушвах някъде в кълбото от зъби и нокти билково успокоително хапче. Веднага изплютата половина се залепваше на тавана на автобуса, Преслава се изблещваше диво с чуването на мотора и с тръгването, концертът пак започваше. Случвало се е нейни автобусни фенове да питат: "Дайте да го видим това коте! Ама то е дребно, откъде този глас?" От характера, брат!


Един Великден пътувахме за Троян и жената пред мен дуднеше към шофьора:

- Карай по-бързо, момче, че не се издържа (концерта на Преслава)! 

Въпреки че се препотявах като пернишки миньор, не издържах и отвърнах:

- Преместете се по-напред, бе госпожо, има място!

Върлата коткомразка не мръдна. Преслава също не прекрати концерта, все пак бе празничен и в автобуса вече имаше фенове.


Изкарахме чудесен Великден и за да не преживявам отново резила с концерта, Преслава трайно се установи в Троян. Осем зими топли лапи с перфектен маникюр на дървената печка. Взе властта и бе абсолютната господарка на къщата, а баща ми, ветеринарен лекар, нейн предан придворен.

 10 години по-късно съдбата ме отведе в същия Орландовци, където станах учителка по БЕЛ на ромските братовчеди на малката Преслава, спасила котка Преслава. Децата се оказаха  сърцати и искрени и всеки ден на спирката на трамвай 18 си спомнях онзи първи ден в квартала, усмихвайки се с някаква тиха и благодарна удовлетвореност.

Днес Преслава е диагностицирана с ФИП и се бори за живота си. А за мен тя е една епоха от живота ми и не съм готова да я пусна. Единственият спомен от баща ми, за когото тя се превърна във втората любима дъщеря. Първата ми котка и дете.

 

Катерина Пъшева, приятелка: "Здравейте! Това са Симо и Преслава. От началото на месеца приятелка се бори за живота им, но на 10.12.22г., в клиника Джулай Вет са диагностицирани с ФИП, мокра форма. Тя прави всичко по силите си, но ще е благодарна на всякаква помощ, ако имате останали лекарства, молитва за здраве и каквато и да е финансова помощ...Благодарим ви от сърце!"

 

Сметката е: KBC BANK,

 

IBAN        BG68RZBB 9155100 4584 780

 

Стоянка Петрова Иванова

 

НУЖДАЕМ СЕ СПЕШНО ОТ КОЛЕДНО ЧУДО!