Back to top medicaltime.bg

Домашното насилие в хомосексуални двойки и средства за защитаНа 22 април в Rainbow Hub ще си говорим по темата за домашното насилие. Тема, която през изминалата година привлече вниманието на огромна част от българското общество. Но какво всъщност знаем за домашното насилие? Имаме ли защита? Как да потърсим правата си? А ако се намираме в хомосексуална връзка? Какви са психологическите преживявания на жертвата?

Тези и много други въпроси ще коментираме заедно с психолога Ина Антонова от Боуен Център и с адв. Силвия Петкова от Адвокатска кантора "Петкова":

"В светлината на плашещото увеличаване броя на случаите на домашно насилие през 2018 г. и скандалното отхвърляне на Истанбулската конвенция, България предприе мерки за хвърляне на прах в очите на обществеността като бързо и необмислено криминализира домашното насилие, без да даде каквито и да било правни гаранции за здравето и живота на жените в семейна среда. Статистика на пострадалите от домашно насилие, обаче, се води само в условията на хетеросексуална връзка. Но за съжаление, хомосексуалните връзки по никакъв начин не отстъпват по този показател, а дори напротив, може би дори го превишават."

По време на събитието ще чуем истории на хомосексуални хора, пострадали от насилие от страна на своите партньори, ще поговорим за това как законът защитава пострадалите и ще отговорим на Вашите въпроси.