Случило се така, че един човек започнал своя работа, която процъфтявала. И разбира се, заедно с успеха, както често се случва, се появили и недоброжелатели. Те оклеветили човека, който скоро след това бил арестуван и осъден на смърт.

Заговорниците знаели, че всеки има последен шанс за спасение. Ето защо те подменили листчетата в кесията и заменили „живот“ с надписа „смърт“. По този начин те не оставили никакъв шанс на мъжа за спасение, защото която и да е хартийка да изтеглел, той отивал на сигурна смърт.

Колкото и да е странно, осъденият се зарадвал да чуе новината, помолил да не казва на никого и споделил, че това ще го спаси. Приятелите му помислили, че е полудял, но той ги убедил да си мълчат.

На следващата сутрин мъжът изтеглил жребия на съдбата си и... бил освободен.

И приятели, и врагове изпаднали в недоумение – как е възможно да се измъкне от една такава на пръв поглед безнадеждна ситуация?

Ето как постъпил човекът – той изтеглил едно от листчетата и го глътнал, без дори да го прочете. У съдиите не останал никакъв друг избор, освен да отсъдят съдбата му според единствения останал лист. А на него пишело „смърт“. Те признали, че избраното и глътнато листче било с надпис „живот“.

Така враговете, които подготвили сигурната гибел на човека, неволно го повели към спасението.

Не забравяйте: враговете и зложелателите не се появяват, когато животът ви е лош. Ако ги имате, значи сте достойни за завиждане. И всеки талантлив човек винаги ще има недоброжелатели, дори само защото те не притежават неговите дарби.

От: https://www.obekti.bg/