Back to top medicaltime.bg

Безплатни профилактични прегледи за разширени вени стартират в 17 града от днес

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) провежда за втора година кампанията „Вземи краката си в ръце“ 

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология повече от 25 години се грижи за здравето на българите като предприема различни кампании и инициативи за информираност, превенция и обучение на младите специалисти.

 

Водещ принцип на дружеството е приемствеността в процеса на работа и ръководене. През годините за председатели на организацията са избирани изявени и утвърдени лекари: първият председател е проф. Константин Тодоров, след него щафетата поема проф. Тодор Захариев, след приключване на неговия мандат е избран проф. Кузман Гиров, който е наследен от проф. Васил Червенков, а от 2017 г. председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология е проф. Веселин Петров.

 

Всички те надграждат и усъвършенстват дружеството с професионален поглед за актуалността на  времето и новите технологии. Неизменно следват последователно и търпеливо основната цел на професионалната организация, заложена още през далечната 1993 г.: да обединява, да обучава, да подпомага гилдията и специалистите в областите съдова хирургия и ангиология, да бъде надежден партньор в отношенията с международни организации и сигурен източник за пациентите със заболявания на венозните съдове.

 

Хроничната венозна болест, част от която са и разширените вени, засяга голяма част от населението не само в България, а и в света. Според световно мащабно проучване над 50 % от хората страдат от хронична венозна болест в някакъв стадий. В България големи проучвания показват, че между 40% и 60% от населението са засегнати, а тенденцията е към увеличаване.

 

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология е изключително ангажирано с тези изследвания, затова през годините винаги организира безплатни прегледи за хронична венозна болест в рамките на национална информационна кампания за превенция. В много от случаите именно тя е инструмент за животоспасяване и запазване комфорта на живот.

 

За втора поредна година, през 2020 г., Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, организира целенасочена кампания с цел превенция, под надслов „Вземи краката си в ръце“, заедно и с тясното сътрудничество на фармацевтична компания „Сервие“. През годините на утвърждаване на дружеството тя винаги е била изключително надежден и прогресивен партньор, с чиято подкрепа са реализирани редица активности, насочени към информиране на обществеността, популяризиране на показателните първи симптоми, превенция и лечение.

 

В рамките на тазгодишното издание на кампанията „Вземи краката си в ръце“, се организират поредица безплатни профилактични прегледи за тези, които желаят да проверят в риск ли са от разширени вени. Консултациите преминават с изключителен интерес и се извършват в 17 града в страната между 29 юни и 10 юли според график, който е публикуван предварително на сайта www.venite.bg, , а кампанията продължава през цялата година. Анализът до момента показва, че пациенти в по-напреднали стадии на заболяването са силно заинтересовани от провежданата кампания.

 

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира  кампанията с идеята да се популяризира сериозността на венозните заболявания. Според статистиката от проведени проучвания много малка част от хората се обръщат към лекари и това се случва чак в по-късните стадии на заболяването.

Вярваме, че ранната диагностика и навременното и адекватно лечение на хроничната венозна болест е от огромно значение. Нелекуваната венозна болест може да доведе до животозастрашаващи състояния в напредналите фази на заболяването. Затова е важно хората да разпознават симптомите и още в началните стадии, когато болестта може да се контролира и повлияе от подходяща терапия, да се обърнат към лекар. За да предотвратим появата на разширени вени, трябва да променим начина си на живот. 

 

Следващата идея на дружеството след успеха демонстриран до момента, е да се фокусира през следващата година върху информирането на младите хора и рисковите професии като включи личните лекари за съмишленици в каузата, чрез помощта на новите технологии.

 

Специални благодарности отправяме и към актрисата Деси Бакърджиева, която подкрепи дружеството и прие да бъде лице на кампанията. 

 

Заради кампанията за безплатни прегледи „Вземи краката си в ръце“ Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология в сътрудничество със Сервие Медикал получи приз на Национални медицински награди в категория „Здравна кампания с обществено значение 2020г.“.