Back to top medicaltime.bg

Безплатни прегледи за рак на храносмилателните органиПродължава кампанията на университетска болница „Дева Мария“ за превенция на заболявания на гастроинтестиналния тракт и дебелото черво

През 2018 г. най-много са случаите на онкологични заболявания на храносмилателните органи – 6290, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи. От тях 1041 са рак на стомаха, 2110 – на дебелото черво и 1583 – на ректосигмоидална област, право черво, анус и анален канал. През 2017г. те са  били 6944.

Общо 28 573 са новооткритите злокачествени заболявания в България през 2018, което е с 1484 по-малко в сравнение с предходната 2017 година.

 

Заради повишената заболеваемост на гастроинтестиналния тракт и дебелото черво, университетска болница „Дева Мария“ изготви програма за профилактика на рака на храносмилателните органи. Вече два месеца здравноосигурени пациенти с оплаквания в посочените области могат да направят преглед при хирург и изследвания напълно безплатно.


Кампанията е насочена както към хора с фамилна обремененост от злокачествени заболявания на дебелото черво и гастроинтестиналния тракт или вече диагностицирана язва, така и към хора с киселини и чести оригвания,  такива, които страдат от дърпащи или остри болки в областта на корема или вляво под ребрата; хора с понижен апетит и безпричинно повръщане, с тежест в ляв горен квадрант под ребрата. Редуване на запек с диария, кръв и слуз при дефекация, необяснимо отслабване на килограми или анемичен синдром също са симптоми, изискващи консултация и изследване за болестни процеси. Час за безплатен преглед може да бъде записан както на тел. 056/ 89 62 62, така и на телефона на координатора на кампанията- 0885 889009.