Back to top medicaltime.bg

Безплатни прегледи за рак на дебелото черво и стомахаБезплатните прегледи срещу рак на дебелото черво и стомаха продължават и през 2020 година

През миналата година в университетска болница „Дева Мария“ бе организирана кампанията „Аз и ти срещу рака“, целяща превенция на онкологичните заболявания на дебелото черво и стомаха. Първоначално отпуснатата бройка часове за безплатна консултация при специалист беше определена на 400. По-късно бяха добавени допълнително още толкова безплатни прегледи не само поради големия интерес от страна на пациентите, но и поради значителния брой диагностицирани заболявания на храносмилателната система.

 По време на скрининговата програма 786 човека преминаха безплатен преглед, диагностицирани бяха 26 карцинома на дебело черво и стомах, 16 от които в начален стадий. Оперирани бяха 9 карцинома с успешно проведено последващо лечение. Редица други възпалителни заболявания на стомаха и дебелото черво са били установени и лекувани.  

През 2020 година  профилактичната програма срещу онкологични заболявания на дебелото черво и стомаха ще продължи, като вече са отпуснати часове за безплатни прегледи при специалист. Можете да запазите своя час за безплатна консултация на телефон 0885889009.